Ljekovita vanilija


Ključan sastojak u mahuni vanilije je vanilin.
Prisutni su i brojni tragovi drugih spojeva poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih spojeva, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljikohidrata i vitispirana.


Vanilijin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, te minerale kao što su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i cink.
Iako na vaniliji nije rađeno mnogo istraživanja, vanilioid iz nje sličan je kapsaicinu iz chillija i eugenolu iz klinčića, kojima su dokazana brojna ljekovita svojstva.
Vanilija pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripe, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći.
Obloge od vanilije daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanilija može pomoći i kod neredovitih menstruacija.
Nutricionisti pretpostavljaju da vanilioid ima blago antikancerogeno djelovanje.

Ljekovita svojstva vanilije:

prirodni je antioksidans
pomaže kod problematične kože
ublažava stres i napetost
povećava libido
pomaže kod želučanih tegoba
djelotvorna je kod mučnina u trudnoći


Već sam miris vanilije snažno djeluje na psihu tako što izrazito opušta i stimulira.
U jednom istraživanju mirisanje vanilije pomoglo je 70% teško oboljelih pacijenata da budu smireniji i lakše podnose napete situacije.
Kod Maja je bila cijenjena kao moćan afrodizijak, a njemačka studija iz 18 stoljeća pokazala je da je vanilija prirodan lijek za impotenciju.
Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i novija istraživanja, u kojima se vanilija pokazala kao najbolji miris za poticanje libida.
Ako ste izloženi stresnim događajima ili želite pojačati libido, nosite sa sobom mahunu vanilije te je po potrebi pomirišite.
Od vanilije možete napraviti i ekološki osvježivač prostora. Da biste ga proizveli, promiješajte žličicu ekstrakta vanilije s vodom u boci sa raspršivačem.

Vanilija je visoko zastupljena u kozmetičkoj industriji zbog neodoljivog mirisa i umirujućeg djelovanja.
Koristi se u svim vrstama kozmetičkih proizvoda, ponajviše u parfemima i kremama.
Antibakterijska svojstva vanilina pomažu kod prištića i akni, a antioksidativna štite kožu od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva.



Vanilija je jedna od najpopularnijih aroma na svijetu, a najčešće se dodaje u slastice poput sladoleda, kolača, čokolade, kao i u kavu i umake.
Mahunu možete upotrijebiti dva puta. Nakon prve upotrebe je operite i osušite. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi ili šećeru, koji će poprimiti njenu aromu.
Koristite pravu vaniliju jer samo ona ima posebnu aromu i ljekovita svojstva. (Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda od umjetne arome vanilije).
Kod kupnje mahuna pripazite da su crno-smeđe boje, sjajne i gipke.
Najkvalitetnija vanilija dolazi iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog otočja, dok se indonezijska i tahićanska vanilija smatraju manje kvalitetnima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi