Proljetna poslastica u mladom luku


Mladi luk predstavlja idealnu kombinaciju luka i povrća. On je odličan izvor vitamina K i C, i vrlo dobar izvor vitamina A. Mladi luk štiti oči od upala i prevenira makularnu degeneraciju (kliničko stanje koje rezultira gubitkom vida).



 Zdravstvene dobrobiti koje pruža konzumacija mladog luka:

1. Čuva zdravlje srca

Mladi luk je pun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanična tkiva. Spomenimo i vitamin C koji će se pobrinuti da kolesterol i krvni tlak budu pod kontrolom što je ujedno i zaštita od srčanih oboljenja.

2. Jača kosti


Uz vitamin C i K, mladi luk je zaštitnik zdravlja kostiju. Vitamin C je zadužen za proizvodnju kolagena, a vitamin K čuva gustoću kostiju.

3. Održava mladolik izgled kože

Ako govorimo o kolagenu, koži je potrebna kako bi ostala lijepa i mladolik, a mladi luk organizmu pomaže pri proizvodnji kolagena kako bi se ona prirodnim putem obnovila.

4. Ublažava prehlade

Često se spominje kako mladi lik ima antibakterijska svojstva, stoga su odlični borci protiv prehlada i gripa. Njegovi sastojci potiču izbacivanje sluzi iz respiratornog sustava.

5. Štiti vid

Pun karotenoida, mladi luk će čuvati vaš vid i zdravlje očiju. Sadrži vitamin A koji promovira dobar vid i štiti oči od upala i makularne degeneracije.

6. Snižava kolesterol

Mladi luk ima čak 6 sastojaka za koje se smatra da snižavaju kolesterol. Uz to će ova namirnica povećati nivo "tzv" dobrog kolesterola. Zeleni luk će također djelovati tako što će smanjiti i razinu šećera u krvi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi