Rak debelog crijeva i rektuma


Istraživači smatraju da nije nimalo slučajno što je rak debelog crijeva i rektuma praktično prerastao u epidemiju zapadnog sveta, dok je u Aziji i Africi veoma rijetka pojava. Nepobitne činjenice snažno ukazuju na to da ishrana bogata masnoćama i siromašna vlaknima, koja je tipična na Zapadu, mora biti da na neki način povećava rizik od razvoja raka na debelom crijevu i rektumu.

U stvari, nekoliko ispitivanja je potvrdilo da osobe čija je ishrana bogata masnoćama spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom od razvoja ove vrste raka. Na primjer, Zdravstvena škola na Harvardu sprovela je jedno ispitivanje, kome je bilo podvrgnuto sedam hiljada muškaraca i kojim je utvrđeno da su oni, čija je ishrana sadržavala najviše masti i najmanje vlakana, imali četiri puta veće šanse da se kod njih razviju polipi na debelom crijevu, koji predstavljaju pretkancerozno stanje. Obimna epidemiološka ispitivanja kojima je bilo obuhvaćeno na hiljade ljudi u ćelom svetu potvrdila su da ishrana sa visokim sadržajem masnoće i niskim sadržajem vlakana uveliko povećava izglede za razvoj kancera na debelom crijevu i rektumu.

U onim zemljama u kojima vlakna tradicionalno imaju veliki udio u načinu ishrane, ljudi jedu mnogo raznog voća i povrća tokom dana. Voće i povrće ne samo da je krcato vlaknima, nego i ostalim antikanceroznim jedinjenjima, koja također predstavljaju zaštitu od raka debelog crijeva i rektuma.

Folna kiselina - Folna kiselina, na primjer, B-vitamin za koji se pokazalo da smanjuje rizik od cervikalnog raka, također može da pruži zaštitu i od raka debelog crijeva. Tokom jednog ispitivanja, istraživači su nadgledali ishranu 372 osobe sa rektalnim rakom i ishranu isto toliko zdravih osoba. Otkrili su da žene, koje konzumiraju 300 mcg ili više folne kiseline na dan, umanjuju sebi rizik da obole od raka debelog crijeva za vise od 50 procenata, a da se kod muškaraca koji konzumiraju 385 mcg folne kiseline rizik umanjuje za jednu trećinu. Jedna zanimljiva usputna napomena koja se tiče ove studije ističe da samo pola šalice spanaća dnevno može da vam obezbijedi dovoljno folne kiseline da smanjite rizik od pojave rektalnog raka! Ukoliko niste ljubitelji spanaća, uzimajte svakodnevno dodatke folne kiseline.

Biljna kiselina - Godine 1970. dr Denis Barkit objavio je studiju u kojoj je zabilježio da ljudi koji žive u zemljama u kojima je ishrana tradicionalno bogata vlaknima zaprepašćujuće rijetko obolijevaju od kancera debelog crijeva. Od tog zapažanja dr Barkita naovamo, mnogi su naučnici pokušavali da otkriju taj „magični metak" koji vlakna sadrže, a koji bi mogao da bude uzrok tog antikanceroznog djelovanja. Neki su nagađali da se tu uopće ne radi o samo jednom sastojku, nego o činjenici da vlakno tjera hranu da mnogo brže prolazi kroz želudac i crijeva, čime se smanjuje trajanje izloženosti potencijalno karcinogenim materijama iz namirnica. Sve veći broj naučnika, međutim, danas podozreva da vlakna možda sadrže jedan određeni sastojak, koji je vrlo jak antikancerogen, po imenu biljna kiselina. Biljna kiselina je antioksidantno jedinjenje koje se nalazi u mnogim biljkama, medu koje spadaju proizvodi od soje, cerealije, koštunjavi plodovi i mahunarke. Biljna kiselina vezuje se sa određenim metalima koji doprinose razvoju tumora, blokirajući na taj način njihovo negativno djelovanje. U laboratorijskim testovima, biljna kiselina je pokazala svojstvo da smanjuje veličinu i broj tumora kod laboratorijskih životinja koje su bile hranjene potencijalnim kardnogenima.

Inhibitori proteaza — Nalaze se u namirnicama od soje. Inhibitori proteaza su jedinjenja koja blokiraju enzime koji pojačavaju rast tumora. U laboratorijskim eksperimentima, pacovi su hranjeni karcinogenima za koje je poznato da izazivaju rak debelog crijeva, a potom inhibitorima proteaza. Rezultati testova ohrabrujuće pokazali su potiskivanje formiranja tumora kod 100% životinja, što snažno nagovještava da inhibitori proteaza mogu da budu moćno oružje protiv raka debelog crijeva i kod ljudi.

Kalcij — Ovaj mineral, poznat po svojoj osobini da jača kosti, također može i da umanji rizik od pojave raka debelog crijeva. U stvari, devetnaest godina dugo proučavanje više od dvadeset pet hiljada osoba u Čikagu pokazalo je da je kod onih koji su konzumirali 1200 mg kalcija dnevno rizik od pojave raka na debelom crijevu manji za 50 procenata. Neke druge studije pokazale su da osobe čija je ishrana bogata kalcijem proizvode manje količine žučnih kiselina nego osobe čija je ishrana siromašna vlaknima i kalcijem. Visok nivo žučnih kiselina povezuje se sa visokim rizikom od pojave kancera na debelom crijevu.

Erlov recept protiv raka debelog crijeva

Folna kiselina: Dvije tablete ili kapsule od 400 mcg na dan.
Kalcij: Kombinacija 500 mg kalcija i 250 mg magnezija dva puta na dan, uz 400 i.j. vitamina D. (Da biste održali odgovarajuću ravnotežu minerala, morate da uzimate kalcij sa magnezijem. Vitamin D je neophodan da bi potpomogao apsorbiranje kalcija).

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi