Rak dojke - Kako preventivno djelovati?


Kancer, odnosno rak dojke je drugi vodeći uzrok smrti uslijed kancera kod žena (prvi na listi je rak pluća). Ova dijagnoza se svake godine postavi kod više od 200.000 žena, a za više od 46.000 oboljelih ima smrtonosan ishod.

Samo se mali broj slučajeva kancera dojke (ugrubo, nekih 6 %) može povezati sa određenim genom, u većini slučajeva mi jednostavno pojma nemamo šta prouzrokuje kancer dojke. Odnos između načina ishrane i pojave kancera dojke pažljivo je ispitan. Slično kanceru prostate, i kancer dojke je učestaliji u zapadnim zemljama, a relativno je retka pojava u Aziji i Africi. Mnogi istraživači misle da je ishrana, naročito ona sa visokim sadržajem masti koja je karakteristična za zapadne zemlje, u najmanju ruku činilac koji doprinosi visokom stupnju obolijevanja od raka dojke u zemljama kao što su Sjedinjene Države. Amerikanci 36%svog dnevnog broja kalorija uzimaju u obliku masti, i to većinom zasićenih masti iz mesa i mliječnih proizvoda. Mnoge studije izvještavaju o povezanosti ishrane bogate mastima i gojaznosti središnjeg dijela tijela (izbočenosti abdomena), za koji se zna da je faktor rizika kada je riječ o raku dojke. Najmanje jedna studija pokazala je direktnu korelaciju između unošenja masnoća i ponavljanja kancera dojke kod žena kod kojih je već jednom bila dijagnosticirana ista ta bolest. Mada su proučavanja koja su pokušavala da povezu konzumiranje masnoća sa kancerom dojke ostala nedorečena, pošto već znamo da je ishrana bogata masnoćama faktor rizika kod srčanih oboljenja i kod drugih oblika kancera, naročito kancera debelog crijeva, sasvim razumno zvuči da treba da ograničite unošenje masnoće na manje od 20%od ukupnog broja vaših svakodnevnih kalorija.

Ograničenje masnoće može da bude samo jedan dio priče. Konzumiranje vlakana izgleda da je isto toliko važno. Na primjer, žene iz Finske jedu još masniju hranu nego američke žene, pa ipak je kod njih stepen smrtnosti od kancera dojke znatno niži. Međutim, za razliku od žena u Americi, Finkinje konzumiraju veoma mnogo vlakana, čime možda potiru negativno djelovanje ishrane bogate masnoćama. Vlakna pomažu da hrana mnogo brže prođe kroz stomak i crijeva, olakšavajući na taj način organizmu da se riješi otrova (kao što su insekticidi i druge kemikalije) prije nego što uspiju da mu naude. Uz to, neka istraživanja su pokazala da određeni oblici vlakana, kao što su pšenična vlakna, mogu da pomognu u snižavanju nivoa određenih potentnih estrogena koji možda iniciraju razvoj tumora na dojkama.

Lan — Hiljadama je godina laneno sjeme bilo sasvim uobičajen dio ljudske ishrane. Danas se, međutim, upotrebljava prvenstveno za izradu tkanine. Laneno sjeme bogato je lignanima, jedinjenjima sličnim prirodnom estrogenu koji se proizvodi u organizmu. Vjeruje se da Iignani deaktiviraju potentne estrogene koji mogu da iniciraju razvoj tumora. Ulje od lanenog sjemena prodaje se u vidu kapsula ili tečnosti u prodavnicama zdrave hrane.

Selen - U „Evropskom žurnalu o prevenciji kancera "(1991) objavljena je studija po kojoj žene koje konzumiraju najviše minerala selena imaju najnižu stopu smrtnosti uslijed kancera dojke. Ovo je prilično logično, pošto znamo da je selen moćan antioksidant koji može da pruži zaštitu od mnogih oblika raka. Medu dobre prirodne izvore selena spadaju bijeli luk, crni luk, riba, ljuskari, crno grožđe, prokelj, integralna pšenica i žitarice, jaja, brazilski orah i piletina. Selen je dostupan i u formi dodataka.

Limonen — Ispitivanja vršena na životinjama pokazala su da ovo jedinjenje, koje se nalazi u esencijalnim uljima citrusnog voća i limunove trave, može da inhibira razvoj tumora dojke. Nedavno su u londonskoj bolnici „Cering kros" započete probe sa ciljem da se provjeri koliko limonena može da bude koristan u liječenju raka dojke. Dobar prirodni izvor limonena jeste ona mekana bela potkorica koja obavija citrusno voće - može da se nabavi i kao dodatak.

Melatonin — Jedno zanimljivo istraživanje na temu faktora rizika od raka dojke, ukazuje na to da su žene izložene niskofrekventnim magnetnim poljima podložnije riziku od ove vrste raka, jer izlaganje takvim poljima može da smanji noćnu proizvodnju antikanceroznog hormona zvanog melatonin od strane epifize (pinealne žlijezde). Smanjena koncentracija melatonina u krvi podstiče razvoj ćelija raka dojke, kažu istraživači iz Sjeverozapadne pacifičke laboratorije u Ričlandu (Vašington). Istraživanja se nastavljaju, kako bi se utvrdilo da li izlaganje uređajima u domaćinstvu, kao što su mikrovalne peći, televizori i fenovi za kosu može da poveća rizik od raka dojke i ostalih vrsta raka. Melatonin je dostupan u obliku kapsula i tableta.

Recept kako protiv raka dojke

Ulje od lanenog sjemena: Jedna jušna žlica ulja ili tri kapsule na dan. (Specijalni proizvodi od lanenog sjemena mogu da se nadu u trgovinama zdrave hrane). Upotrebljavajte samo proizvode koji sadrže stabilizirano laneno sjeme, jer se ono obično vrlo brzo užegne.

Selen: Jedna tableta ili kapsula od 100 mg, svaki dan, uz jelo.

Melatonin: Uzimajte jednu sublingvalnu kapsulu (onu koja se razlaže pod jezikom) od 1 mg, na 5 do 15 minuta prije odlaska na spavanje. (Melatonin će da vas učini veoma sanjivim, nipošto ne sjedajte za volan nakon što ste ga uzeli).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi