Rak prostate - Što je i kako se liječi?


Rak prostate je druga po učestalosti vrsta raka kod muškaraca (rak kože je na prvom mjestu) i veoma je zabrinjavajuća činjenica da broj slučajeva izgleda da raste. Prostata je mala žlijezda veličine oraha, smještena između bešike i penisa, iznad rektuma. Kod više od dvije stotine hiljada muškaraca se svake godine ustanovi rak prostate, a odgovoran je za blizu četrdeset hiljada smrtnih slučajeva godišnje. (Brojčani podaci odnose se na područje SAD-a.)

Rizik od pojave raka prostate uvelike raste s godinama starosti. Rijetko se javlja kod muškaraca mlađih od pedeset godina, a neka prosječna starost u kojoj se najčešće pojavljuje iznosi sedamdeset dvije godine. Uzrok raka prostate je nepoznat, ali neprestana istraživanja otkrila su intrigantnu povezanost između te bolesti i načina ishrane. Studija objavljena u „Žurnalu Nacionalnog instituta za rak" (1993), izvještava o rezultatu istraživanja kojim je mjeren odnos između ishrane bogate masnoćama i raka prostate. Za ukupan unos zasićenih masnoća utvrđeno je da se nalazi u direktnoj relaciji sa rizikom od uznapredovanog raka prostate. Do ove asocijacije dovele su prvenstveno masti životinjskog porijekla. Zanimljivo je da crvena mesa koja imaju visok sadržaj zasićenih masnoća, predstavljaju grupu namirnica sa najjačom pozitivnom asocijacijom u odnosu na poodmakli rak. Masnoće iz mliječnih proizvoda, sa izuzetkom maslaca, i one iz ribe, nisu povezane sa rizikom. Rezultati podržavaju hipotezu da su masnoće životinjskog porekla, naročito one iz crvenog mesa, povezane sa povećanim rizikom od uznapredovanog raka prostate.

Likopen — Karotenoidi su jedinjenja koja voću i povrću daju boju, a za mnoga od njih se vjeruje da imaju antikancerozna svojstva. Na primjer, jedan član porodice karotenoida, likopen, može da pomogne u prevenciji raka prostate. Likopen se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća, a paradajz, lubenice I palmino ulje su naročito dobri izvori. Sada je dostupan i u vidu dodatka. Nedavno su istraživači sa Univerziteta u Harvardu izvijestili da muškarci koji nedjeljno konzumiraju bar deset porcija obroka baziranih na paradajzu, u veoma velikoj meri smanjuju kod sebe rizik od razvoja raka prostate, pa oni nagađaju da likopen može da bude taj zaštitni faktor. U jednoj drugoj studiji, njemački istraživači su nedavno utvrdili da likopen može da smanji oštećenja uslijed djelovanja slobodnih radikala na ćelijama izloženim kemikalijama koje doprinose stvaranju slobodnih radikala.

Lutein - Lutein je još jedan član porodice karotenoida sa moćnim antioksidantnim svojstvima. Ima ga mnogo u povrću zelene boje, kao što su spanać, kelj i prokelj. Budući da mnogi muškarci ne konzumiraju redovno ove namirnice, preporučujemo uzimanje dodataka luteina.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi