Rak grlića materice - cervikalni rak


Folna kiselina — Nova studija, rađena na Univerzitetu države Alabame, u Birmingemu, izgleda da je razotkrila vezu između pomanjkanja folne kiseline (B-vitamina zvanogfolacin) i rizika od razvoja cervikalnog raka. Tokom jednog ispitivanja, čiji su rezultati objavljeni u „Žurnalu Američkog medicinskog udruženja" (1992), 726 žena je pregledano zbog cervikalnog raka. Pronađeni su mnogobrojni faktori koji povećavaju rizik od dobijanja ove vrste raka, medu koje spadaju prerano stupanje u seksualne odnose, seksualni promiskuitet, a moguće je i pušenje cigareta.

Najznačajniji faktor rizika za obolijevanje od raka grlića materice jeste infekcija humanim papilomavirusom (HPV), koji može da prouzrokuje pojavu genitalnih bradavica i cervikalnu displaziju, nekontrolirani razvoj ćelija koji kasnije može da dovede do raka. Iznenađujuća je činjenica da je kod žena sa HPV koje imaju visok nivo folne kiseline u krvi manja učestalost cervikalne displazije nego kod žena koje imaju nizak nivo folne kiseline. Nije otkrivena nikakva povezanost između nekog drugog vitamina i raka grlića materice. Istraživači nagađaju da folna kiselina mora imati nekakvo zaštitno djelovanje protiv HPV virusa. Citrusno voće i paradajz, žitarice, kvasac, džigerica i lisnato zeleno povrće odlični su prirodni izvori folne kiseline, koja je također dostupna i u obliku dodataka.

Likopen — Izgleda daje i likopen, karotenoidno jedinjenje poznato kao borac protiv slobodnih radikala, također dobra zaštita od cervikalnog raka. Jedna nedavna studija, objavljena u „Međunarodnom žurnalu o raku", pozabavila se navikama u ishrani i nivoom karotenoida u krvi 102 žene sa cervikalnom displazijom i podjednakim brojem zdravih žena. Rizik za obolijevanje od cervikalne displazije pokazao se kao najmanji kod žena koje su konzumirale najveće količine likopenom bogatih namirnica, za razliku od onih koje su unosile male količine likopena putem ishrane. Razlika od male do velike količine na dan ravna je, ni manje ni više nego - jednom paradajzu. Čak i prerađeni sok od paradajza i kašasti paradajz imaju visok sadržaj karotenoida. Crveni grejpfrut i slatke crvene paprike također su dobri prirodni izvori likopena. Likopen je dostupan i u formi dodataka.

Pušači, povedite računa: Postoji studija, koju su udruženim snagama sproveli Odjeljenje za nauku o ishrani i epidemiologiju na Univerzitetu države Alabame u Birmingemu, Centar za istraživanje raka u Liti Roku, Arkanzas, i Medicinski prehrambeni proizvodi R i D, Kolambas, Ohajo, da bi odredili djelovanje pušenja na koncentraciju folne kiseline i vitamina B12 u cirkulaciji i tkivima direktno izloženim dimu cigareta.

Rezultati pokazuju da pušenje ima negativno djelovanje na sposobnost organizma da skladišti, iskorištava i izvlači ono što je dobro iz vitamina B12, a žene sa višim nivoom B12 pokazale su smanjeni rizik za obolijevanje od raka grlića materice. Pušačima je potrebno unošenje više folata i više B12 nego onima koji ne puše. Još bolje, uopće nemojte da pušite!

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi