Oralni rak


Oko 75% svih slučajeva oralnog raka izazvano je pretjeranom upotrebom alkohola, žvakanjem duhana i pušenjem. Jasno je da se jednostavnim eliminiranjem ovih navika može učiniti mnogo a smanjenje rizika od ovakve bolesti. Međutim, istraživanja vršena u posljednje vrijeme otkrivaju da vitamini i određene fitohemikalije također mogu da budu od pomoći.

Vitamin E — Studija Nacionalnog instituta za rak, Odjeljenja za etiologiju kancera u Betezdi (Merilend), navodi na pomisao da vitamin E može doslovno da prepolovi rizik od dobivanja oralnog raka. U ovoj studiji, istraživači su uspoređivali unošenje ovog vitamina kod 1100 osoba oboljelih od oralnog raka i kod skoro 1300 zdravih osoba. Jedna je neočekivana činjenica izronila iz ovog ispitivanja: kod onih koji su uzimali dodatke vitamina E pokazao se značajno niži stepen rizika od razvoja oralnog raka ili raka grla. Budući da je nivo vitamina E u namirnicama relativno nizak, čini se prilično razumnim potezom da dodatak vitamina E uključite u svoj svakodnevni režim.

Mada princip mehanizma na osnovu kojeg vitamin E djeluje kao zaštita protiv raka nije potpuno razjašnjen, istraživači ga pripisuju njegovoj sposobnosti da odbije nestabilne štetne molekule zvane slobodni radikali, a sumnjaju također i da djeluje tako što jaca imunološki sistem, koji potom povećava sposobnost organizma da iskorjenjuje kancerozne ćelije.

Beta-karotin — Postoje i izvjesni dokazi da beta-karotin, koji se u prirodnom stanju nalazi u mnogim vrstama zelenog lisnatog povrća i u mrkvi, može da pomogne u odolijevanju oralnom raku. Tokom jedne preliminarne studije, osobe sa pretkanceroznim oralnim lezijama tretirane su svakodnevno sa 60 mg beta-karotina u periodu od tri mjeseca. (To odgovara količini od otprilike četiri do pet mrkvi na dan). Rezultati testova pokazali su impresivno smanjenje od 50% broja lezija.

Zeleni čaj — Ispijanje zelenog čaja također se povezuje sa smanjivanjem rizika od obolijevanja od oralnog raka kod ljudi, naročito raka jednjaka. Studija objavljena u „Žurnalu Nacionalnog instituta za kancer" (juna 1994), poredila je 900 sredovječnih Kineza i Kineskinja oboljelih od raka jednjaka sa preko 1500 zdravih muškaraca i žena. Među nepušačima i antialkoholičarima, konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od raka jednjaka za čitavih 60%. Istraživači antikancerozna svojstva zelenog čaja pripisuju njegovim antioksidantnim komponentama zvanim polifenoli.

Spirulina — Plavozelena mikroalga spirulina može da se kupi u trgovinama zdrave hrane širom Amerike. Otkriveno je da je ona značajan prirodni izvor pro¬teina, karotenoida i ostalih mikro hranljivih materija. Eksperimentalna ispitivanja na životinjama demonstrirala su inhibitorsko djelovanje spiruline na oralni rak.
Studija objavljena u časopisu „Ishrana i kancer" (1995), sprovedena medu žvakačima duhana u Indiji, imala je za rezultat potpuno povlačenje pretkanceroznih oralnih lezija kod 45% ispitanika kojima je tokom dvanaest mjeseci davan ekstrakt spiruline. Ovo je bilo prvo ispitivanje u kome je spirulina bila primenjena u liječenju raka kod ljudi i, nesumnjivo, mnoga će tek da uslijede.

Recept protiv raka

Vitamin E: Dvije kapsule (400 i. j.) na dan, uz jelo, poželjan je suhi oblik zbog lakšeg apsorbiranja.
Beta-karotin: Jedna kapsula od 5.000 do 10.000 i. j. na dan.
Zeleni čaj: Ispijajte jednu do tri šalice zelenog čaja (oslobođenog kofeina) na dan, ili uzimajte jednu do tri kapsule ekstrakta zelenog čaja na dan.
Spirulina: Jedna do dvije tablete na dan, pola časa prije jela.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi