Aloja (Aloe barbadensis)


Jedan od tajnih sastojaka kojim se služila Kleopatra kako bi održala ljepotu bila je aloja. Mnoge suvremene kozmetičke tvrtke još je uvijek odabiru kao sastojak u kremama za lice i ruke, losionima za sunčanje i šamponima. Aloja je privukla zanimanje i mnogih vlada zbog svoje sposobnosti da zaliječi opekline izazvane zračenjem, a govori se da američka vlada stvara zalihe ove biljke kako bi je mogla primijeniti u slučaju eventualne nuklearne katastrofe. Ono što liječi kožu i opekline jest sok biljke, no on vrlo brzo gubi učinkovitost ako se čuva izdvojen, pa se stoga priređuje posebnim postupkom.


Uzgoj aloje


Položaj: Potpuno sunčan ili blagi hlad u području bez mraza. Tlo: Pješčano i dobro drenirano.

Razmnožavanje: Sije se u proljeće pri temperaturi od 21°C. Izdanke koji izlaze iz zemlje odvojite ljeti i sušite dva dana prije sadnje u zemlju pripremljenu od dva dijela komposta i jednog dijela grubog pijeska.
Uzgoj: Održavajte temperaturu od najmanje 5°C. Aloja vera je izvanredna za uzgoj u zatvorenom prostoru (stanu ili stakleniku).

Skupljanje: Listove odsijecajte prema potrebi. Najbolji su ako je biljka stara barem dvije godine.

Čuvanje: Za sada nijedna metoda nije poznata kao dugotrajna premda se može naći proizvod pod nazivom »Aloe Vera gel«. On sadrži 99,9 posto aloje i prodaje se u tamnim bocama s uputama da se drži u hladnjaku.

Uporaba biljke


Kozmetika

List: Sok lista služi za pripremu umirujuće i ljekovite hidratantne kreme, posebno dobre za suhu kožu. Umiješajte sok iz lista u šampon kako biste njegovali suhu kožu ili ako vas svrbi vlasište. Losio-nima je dodajte za sunčanje zbog umirujućeg i ljekovitog djelovanja.

Liječenje

List: Iscijedite sok iz svježeg lišća ili ga narežite i stavite kao oblog na oštećenu kožu u slučaju dermatitisa, osipa ili opeklina. Za manje opekline otrgnite komadić lista i sok stavite na ranu. Kod većih opeklina, narežite i otvorite list, stavite sok na oštećenu kožu i lagano sve povežite. Ako je potrebno, postupak ponovite.

Upozorenje: Kod ozbiljnijih opeklina, uvijek potražite liječničku pomoć ili pomoć liječnika - fito-terapeuta.

Ljekovite i djelotvorne tvari, smole i gorke tvari


Aloe vera bogata je vitaminima skupine B (B1, B2, B6, B12, niacinom, folnom kiselinom, biotinom i pantotenskom kiselinom) te vitaminima A, C i E s dokazanim antioksidativnim učinkom.

U optimalnim količinama zastupljeni su kalcij, natrij, kalij, magnezij, cink, bakar, krom, mangan i željezo. Aloe vera sadrži čak dvadesetak aminokiselina, od ugljikohidrata su zastupljeni celuloza, manoza, glukoza.

Vrijedni sastojci biljke su encimi (oksidaza, amilaza, katalaza, lipaza, celulaza...), lignini, trigliceridi, kolesterol te urička i salicilna kiselina.

Jedan od biološki aktivnih sastojaka biljke je i aloin, gorka tvar koja se nalazi u kori lista, s jakim laksativnim djelovanjem. Ako dijetetski pripravci s alojom sadrže aloin, kod prevelikih doza može doći do učestalih proljeva, grčeva pa čak i elektrolitskog disbalansa. Stoga je izuzetno važna stroga kontrola svih dijetetskih i prehrambenih pripravaka koji sadrže Aloe veru. Međunarodni znanstveni savjet za aloju (International Aloe Science Council) strogo kontrolira kakvoću pripravka s Aloe verom. Samo pripravci proizvedeni iz biološki uzgojenih biljaka, bez aloina ili s aloinom u dopuštenim bezopasnim količinama, i visoke kakvoće imaju IASC certifikat o čistoći i kvaliteti.

Ljekovita svojstva i primjena


Aloja je jako sredstvo za čišćenje koje djeluje brzo, prvenstveno u debelom crijevu. Dolazi kao sastavni dio različitih sredstava za čišćenje (kapljice, tablete, čepići), pripremljenih od drugih ljekovitih biljaka. Tinktura od aloje i ekstrakt su značajni gorki pripravci za poticanje rada želuca i izlučivanje žuči.

Sokovi i dijetetski pripravci s alojom obogaćuju prehranu prirodnim izvorima vitamina, mineralnim i biološki vrijednim hranjivim tvarima. Oni pročišćavaju organizam na prirodan način.

Aloja se često preporučuje kao dodatak prehrani za ublažavanje tegoba izazvanih hemoroidima, analnim fisurama te nakon operacija anorektalnog područja. Studijama »In vivo« (»u živo«) je dokazano da Aloe vera ima baktericidno, virucidno i fungicidno djelovanje. Stoga se uzimanjem aloje u svakodnevnoj prehrani povećava imunitet i otpornost organizma na štetne utjecaje uzročnika infekcija. OPREZ: Aloja može izazvati kapilarno krvarenje i grčeve u maloj zdjelici pa se ne preporučuje trudnicama.

Sok aloje vere s brusnicama (originalni ljekoviti proizvod). Proizveden je ručnom obradom, od unutarnjeg dijela lista aloje. Ne sadrži konzervanse, boje, umjetne arome, a ni šećer. Patentiranom metodom iz soka je uklonjen aloin. Radi se o prirodnom proizvodu kojem je dodan sok brusnica, jer je izvorni okus aloje manje privlačan za uzimanje u obliku napitka.

Sok aloje (u obliku »gela« - originalni proizvod) može se uzimati čist, ili razblažen u čaju, vodi ili voćnom soku. Preporučljivo je sok Aloe vere piti u malim tzv. »aperitiv dozama« oko 15-20 ml, jednom do tri puta na dan.

Iako ne sadrži konzervanse, takav sok od aloje može se čuvati na sobnoj temperaturi godinu dana, a od trenutka otvaranja boce treba ga držati u hladnjaku i utrošiti u roku 4 do 6 tjedana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi