Borovica ili kleka – Ljekoviti pripravci

Pročitajte neka ljekovita svojstva biljkekleka, i kako se rade prirodni ljekoviti pripravci od ove biljke.


Ljekoviti dijelovi biljke: Biljka borovice čitava je ljekovita no u prvom redu se beru plodovi (Juniperi communis Jructus) od jeseni pa čak do zime ako to dozvoljavaju vremenske prilike. Plodovi se beru tako da se s grane omlate na prostirku a iza toga se rastresiti suše na suhom i zračnom mjestu. Ako se borovica upotrebljava za pečenje rakije ili dobivanje eteričnog ulja, tada se odmah iza branja može pristupiti preradi.

Špirit od borovice (Spiritus Juniperi) je uobičajeni ljekarnički naziv a sastavljen je iz jednog dijela ulja od borovice i 3 dijela alkohola (Spiritus vini), koristi se za vanjsku uporabu. Za osjetljive osobe špirit od borovice razrjeđuje se s jednim dijelom prokuhane ili destilirane vode. Špirit borovice ne smije se zamijeniti borovičkom rakijom ili klekovačom koja se dobiva iz plodova borovice postupkom kojim se dobivaju i druge vrste rakije.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Relativno visok sadržaj eteričnog ulja koje se sastoji uglavnom iz terpena, gorka tvar juniperin, tanin, smola, mast slična vosku, pentozani, pektin, taninski glikozid, groždani šećer, mravlja i octena kiselina, inozit, invertni šećer, kalcij naročito vezan na jabučnu kiselinu, kalij, mangan vezan na octenu kiselinu. Biljni izdanci i mlade iglice borovice sadrže i vitamin C.

Ljekovito djelovanje: Ljekovito djelovanje je toliko mnogovrsno, da je već Hieronymus Bock u svojoj knjizi o ljekovitom bilju, 1577. godine, pisao o borovici sljedeće: »Zbroj djelovanja te dobre osobine borovice nije moguće opisati.«

Tinktura borovice (Tinctura Juniperi) dobiva se stavljanjem svježih plodova borovice na maceraciju u alkohol ili jaku rakiju; zatim se stavi u staklenu posudu i na sunce da macerira najmanje mjesec dana. Djelovanje tinkture jednako je djelovanju rakije.

Rakija od borovice (borovička, klekovača), kao i tinktura od borovice obljubljen je pučki lijek kod pokvarenog želuca, grčeva u crijevima, bolesti žuči i jetre, bronhijalnog katara, astme, bolesti bubrega i mjehura za izlučivanje suvišne vode te kod gihta, išijasa i reumatizma pri čemu se često upotrebljava za masažu kod posljednje tri navedene bolesti.

Špirit od borovice upotrebljava se prije svega za vanjsku upotrebu, kao sredstvo za masažu kod reumatičnih oboljenja.

Vino od pepela drveta borovice: Pepeo od drveta borovice otopi se (150 g) u jednoj litri bijelog vina i macerira tijekom 8 dana, te ga treba češće dnevno protresti. Nakon toga procijediti (profiltrirati) kroz lanenu krpu. Vino od pepela drveta borovice odlično je sredstvo za pospješenje mokrenja a kod vodene bolesti djeluje na izlučivanje vode. Nakon uzimanja tog vina mokraća poprima miris poput ljubica, jednako kao i kod uzimanja čaja ili plodova od borovice.

Od bobica se priređuje i alkoholni ekstrakt koji se koristi za vanjsku i unutarnju primjenu. Recepti za taj ekstrakt su vrlo stari, a razlikuju se uglavnom prema koncentraciji upotrjebljenog alkohola. Iskustvo govori da je najbolje uzeti 70-postotni alkohol.

Recepti

Priprema alkoholnog ekstrakta od borovice: 100 g bobica dobro usitnimo, prelijemo s 500 g alkohola (70%-tnog) i ostavimo močiti 14 dana, a u međuvremenu više puta protresemo. Zatim alkohol ocijedimo u staklenu posudu. Ovaj ekstrakt može služiti za utrljavanje ali i za unutarnju upotrebu: 3 puta na dan uzimamo po jednu kocku šećera natopljenu s 20 kapljica ovog ekstrakta. Moramo voditi računa o tome da borovičine bobice i njihovi pripravci nadražuju bubrege, pa se ne preporučuju kod upale bubrega (glomerulonefritis).

Osim toga borovičine bobice su sirovina za dobivanje džina, a u našim krajevima pripremaju se poznate rakije: klekovača, brinjevac, brinovec, koje pospješuju probavu, a po potrebi se primjenjuju i kao sredstvo za utrljavanje kod reumatičnih bolova.

Rakija s lukom i borovicom


Sastojci: 500 g luka, 50 g plodova borovice, 5-6 velikih češnja češnjaka (40 g), 0,5 l alkohola (96%), 0,5 l destilirane vode.

Luk, bobice borovice i češnjak očistite, fino usitnite u miješalici, odnosno sameljite i složite u staklenu posudu koju možete dobro zatvoriti. Prelijte alkoholom i vodom, posudu zatvorite i ostavite močiti osam dana.

Mješavinu procijedite kroz sito, zatim filtrirajte kroz filter za kavu jednom, ili više puta. Preporučuje se osobama koje imaju smetnje u cirkulaciji — svaku večer popiti jednu čašicu (0,2 dl).

Eterično ulje od borovice je sastavni dio brojnih sredstava za utrljavanje protiv reume, a koja se koriste u obliku tekućine ili masti. Također služi za inhalaciju protiv bronhitisa.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi