Ljekovita borovnica – Recepti

Ljekoviti pripravci od borovnice. Naučite kako se pripremaju pravi domaći lijekovi od ove ljekovite biljke.


Ljekoviti dijelovi biljke: Od biljke sabiru se plodovi (Myrtilli fructus) i listovi (Myrtilli folia).

Plodovi se beru tijekom ljeta za vrijeme njihova sazrijevanja. Ukoliko će se plodovi upotrebljavati u suhom stanju, treba ih sušiti na suncu ili na umjetnoj toplini. Branje listova vrši se tako da se grmovi biljke požanju i osuše na sjenovitom i zračnom mjestu. Grmovi se nakon sušenja omlate, a dobiveni se listovi provjetre i pročiste od slomljenih dijelova stabljike i drugih primjesa. Listovi se moraju brati prije sazrijevanja plodova, jer se mirtilin, ljekovita tvar koja se nalazi u listu, za vrijeme sazrijevanja plodova gubi iz listova. Kura liječenja šećerne bolesti je bezuspješna ako se upotrijebe listovi koji su brani prilikom berbe plodova, jer u njima tada nema ljekovite tvari.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Borovnica se koristi posebno zbog velikih količina tanina. Osim toga, sadrži i voćne kiseline, mineralne tvari, vitamine i šećere, koji daju borovnici ugodan okus, dok su manje značajni kao ljekovite tvari. Modra boja soka iz plodova, onemogućuje razvoj bakterija. U listovima borovnice se nalaze flavoni, tanini, arbutin, glikozidi, i aktivne tvari glukokinin koje snizuju količinu šećera u krvi. Ipak, pripravcima od listova borovnice ne možemo zamjenjivati dijetnu hranu niti lijekove propisane za šećernu bolest, nego su samo prirodno pomoćno ljekovito sredstvo.

Ljekovita svojstva i primjena: Najviše se primjenjuju posušeni plodovi borovnice, kao odlično sredstvo protiv proljeva, posebno u male djece. Borovnicom možemo brzo i na duže vrijeme zaustaviti proljev koji je nastao kao posljedica truležnog procesa u crijevima. Bolesnik uzima sirove posušene plodove, ali još bolji učinak ima koncentrirani čaj. Sjemenke sirovih suhih bobica kod osjetljivih ljudi mogu nadražiti želučanu sluznicu, dok se kod prokuhanog čaja to negativno djelovanje gubi.

Priprema čaja od borovnice: 3 do vrha pune čajne žlice posušenih plodova borovnice dodamo u 1/4 l hladne vode, zakipimo i kuhamo 10 minuta, zatim ocijedimo i pijemo ohlađeni čaj. Ovaj čaj je lijek protiv proljeva, ali njim možemo grgljati i ispirati usta i ždrijelo, u slučaju raznih upala. Vrlo je preporučljivo uzimanje i svježih borovnica, zbog vitamina, mineralnih tvari i organskih kiselina. Kao vrlo zdrava hrana služe i ukuhane borovnice, sa šećerom, u obliku marmelade ili kompota. Svježe ili ukuhane borovnice ne smijemo uzimati kao lijek protiv proljeva jer imaju čak obrnuto djelovanje.

Priprema čaja od listova borovnice: 1 do 2 čajne žličice suhih listova borovnice prelijemo sa 1/4 l kipuće vode i nakon 10 minuta ocijedimo. Po jednu šalicu toga čaja pijemo 2 do 3 puta dnevno, ili ga koristimo za umivanje, pranje ili obloge.

Recept za tinkturu od borovnica


Tinktura od borovničinih bobica dobiva se tako da se 250 g osušenih bobica moči u 750 g 45 %-tne rakije 6-8 mjeseci, a zatim procijedi i filtrira. Najmanja je doza tinkture 10-15 kapi, srednja 25-30, a najveća 1 kavena žličica na 1 dl tople prokuhane vode. Preporučuje se uzimanje 1velike žlice tinkture u 125 g vode odjednom, te da se to ponovi nakon 8 sati.

Kod upale debelog crijeva (kolitis) može se najtoplije preporučiti vino od plodova borovnice. Pravo, trpko vino od plodova borovnice nije samo najprikladnije kod upale debelog crijeva, nego i protiv svih akutnih i kroničnih oboljenja želuca i crijeva, kao i protiv probavnih smetnji, a vrlo je djelotvorno kod pomanjkanja apetita, općih slabosti te za regulaciju crijevne flore. Vino od borovnice je radi toga najbolji prirodni lijek protiv nabrojenih bolesti, jer se njime odvode produkti rastvaranja i otrovne tvari crijevnog sadržaja. Sadržaj alkohola u tom soku od plodova borovnice znatno sprečava i ograničuje daljnji razvoj bakterija i klica koje uzrokuju bolest, a da se pri tome ne utječe nepovoljno na korisnu crijevnu floru. Vino od borovnice djeluje i na pokretanje crijeva (peristaltika) jer posjeduje svojstvo da steže, a u malim količinama, djeluje na povećanu otpornost protiv navedenih želučanih i crijevnih teškoća bez štetnih popratnih pojava ili stvaranja navike.

Recepti

Žesta od borovnice priprema se tako da se 2 do 3 šake (cca 25 dag), svježih ili osušenih plodova borovnice stave u jednu litru 45%-tne lozovače i ostave da odstoje 2 do 3 tjedna. To ublažuje grčeve i bolove u trbuhu i zagrijava utrobu. Uzima se 1 čašica (0,3 dl) neposredno prije jela 2-3 puta dnevno.

Borovnice u rakiji

Sastojci: 25 dag svježih borovnica, 0,7 l čiste žitne ili voćne 45%-tne rakije, 12 dag šećera, 1 prstohvat limunske kiseline (po želji)

Svježe plodove borovnice dobro operite pod mlazom hladne vode, ocijedite i posušite u čistoj krpi, stavite u čistu, širu bocu i zalijte žitnom ili voćnom rakijom. Po želji, rakiji možete dodati šećer i limunsku kiselinu. Bocu dobro zatvorite.

Borovnice u rakiji ostavite 2 tjedna na sunčanom mjestu. Sadržaj boce svakoga dana promućkajte. Poslije dva tjedna tekućinu profiltrirajte u čistu bocu.

Prije prvog kusanja, rakija neka odleži još 2-3 mjeseca. Uzima se ista doza i na isti način kao i žesta od borovnice.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi