KIČICA - Erythraea centaurium

Ljekoviti dijelovi biljke: Nadzemna biljka - Centauru herba

Ljekovite i djelotvorne tvari: Najvažnija ljekovita tvar je gorki glikozid eritrocentaurin, nadalje eterično ulje u manjim količinama, palmitinska kiselina, stearin, sluz, šećer, eritarin. Bezbojni a kristaličan veoma gorki glikozid vjerojatno je najljekovitija supstanca.

Nadalje su utvrđeni još cerilni alkohol, fitosterin, guma, vosak, viši alkoholi, lagano hlapivo ulje, masne kiseline, kalij, škrob i magnezij.

Eritrocentaurin je sastavni dio gorkih kapi za želudac (Tinctura amara) i ekstrakta (Extractum Centauru).

Ljekovito djelovanje: Kičica je izrazita ljekovita biljka za bolesni želudac. Ona djeluje u prvom redu na sprečavanje vrenja i pobuđuje rad želučanih, crijevnih i pljuvačnih žlijezda. Otklanjanjem pojava vrenja, jačanjem preslabog ili tromog želuca kao i pospješenjem rada želučanih žlijezdi, naročito kod nedovoljnog izlučivanja solne kiseline u želucu, postiže se temeljita promjena cjelokupnog rada želuca i crijeva.

Prije svega pospješuje se stolica, otklanja začepljenje, a odstranjuje se, odnosno smanjuje zastoj u radu crijeva i smiruju želučani plinovi. Djeluje i na funkcije jetre i žuči.

Recept za želučani gorki napitak

1)            150 g kičice
2)            100 g korijena rabarbare
3)            100 g ploda borovice
4)            50 g stolisnika
5)            30 g podanka iđirota
6)            20 g biljke pelina

Dijelovi se korijena dobro usitne, a plodovi borovice se zgnječe. Ta se biljna mješavina stavi u bocu od 5 litara a na nju se nalije 2,5 litre 96%-tnog alkohola i ostavi stajati 2 dana. Tada se pripremi šećerna otopi na od 1,5 litre prokuhane i dobro rashlađene vode i 1 kg šećera.

Čim je otopina nakon prokuhavanja i hlađenja postala potpuno bistra, nalije se u biljni pripravak s alkoholom i dobro protrese.

Dobro zatvorena boca stavi se tijekom 4 tjedna na toplo mjesto i dnevno se 2 do 3 puta, dobro protrese. Nakon 4 tjedna sadržaj se boce procijedi, ostatak se dobro istiješti i tako dobiveni želučani gorki napitak napuni se u boce. Od toga napitka uzima se po 1 rakijska čašica (0,3 dl) prije ručka i večere kod slabosti želuca, probavnih smetnji, pečenja u želucu, žgaravice, pritiska u želucu, pomanjkanja apetita, nadutosti, začepljenja, otečene slezene, početne žutice, kod prekomjernog sekreta u želucu i kod smetnji sa žuči.

Pelin pomiješan s jednakim dijelovima kičice ljekoviti je napitak za šećerne bolesnike.

Recept za vino od kičice l

1)            60 g kičice
2)            40 g kamilice
3)            40 g sitno izrezane kore naranče.

Sok od 2 naranče i biljke stave se u 1,5 litre dobrog suhog, bijelog vina i stavi se na sunce macerirati tri tjedna, nakon toga se ocijedi i napuni u boce. Upotreba tog pripravka i doziranje je isto kao i kod želučanog gorkog napitka.

Recept za vino od kičice II

25 g kičice se kuha u 7,5 dl bijelog vina desetak minuta, zatim se procijedi i pije triput dnevno po 1 žličica nakon jela. Ovaj pripravak jača živce i mišiće, a pomaže i protiv groznice. Uzima se dva puta dnevno po 0,2 dl.

Recept za tinkturu

Tinktura se uzima triput dnevno po 10-15 kapi. Lijek protiv svih nabrojenih bolesti možemo pripremiti i tako da. bocu od 7,5 dl napunimo uvenulim listovima i cvijetom kičice, zalijemo do vrha jakom rakijom (45%), ostavimo je na suncu ili kraj peći 6-8 tjedana, a zatim procijedimo. Uzima se 2-3 puta dnevno po 20 kapi. Kao gorki tonik (amarum) kičice slično djeluje srčanih (Gentiana lutea), a pomaže i protiv slabokrvnosti.

Miješani recept l

Mješavina od po 20 g kičice, srčanika, iđirota, gorke djeteline (Menyanthes trifoliata), i usplođa (nedozreo plod naranče) kore naranče (Aurantii amari percarpium) moči se 8-10 dana, uz češće mućkanje, u litri rakije (45%). Pije se l rakijska čašica (0,3 dl) pola sata prije jela, triput dnevno.

Miješani recept II

Isto je tako korisna i mješavina od po 25 g kičice i trave ive (Teucrium montanum), srčanika i blaženog čkalja a priprema se i koristi kao i prethodna tinktura.

Miješani recept III

Protiv nadutosti i vjetrova koristi mješavina od 20 g kičice, gorke djeteline, kamilice, paprene metvice i matičnjaka (Melissa officinalis) sve u jednakim omjerima, a priprema se i koristi kao dvije prethodne tinkture.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi