MATIČNJAK - Melissa officinalis

Ljekoviti dijelovi biljke: List - Malissae folium

Ljekovito djelovanje: Najbolji poznavalac matičnjaka, Mattioli, hvali ga riječima: »Matičnjak ima izvanredno dobro svojstvo da jača i oživljava srce, naročito onome tko se u noći boji i kome srce lupa. Nadalje čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu, snižava krvni tlak.«

Matičnjak je postao veoma poznat i po tzv. »melisa špiritu«, odnosno, »karmelićanskom špiritu« koji je 1611. godine u Parizu počeo proizvoditi red »bosonogih karmelićanki« u početku kao tajno sredstvo. Tzv. »melisa špirit redovnica« (»Klosterfrau-Melissengeist«) utemeljila je 1775. god. redovnica Marija Klementina Martin.

Ovaj melisa-špirit ili u ljekarni nabavljen u jednostavnijem obliku ili pripravljen kod kuće djeluje izvana kao sredstvo za masažu, ili se pije kao pripravak i to: 1 čajna žlica toga špirita pomiješana sa 1-2 žličice vode, uzima se po potrebi l do 3 puta dnevno. Osvježuje i oživljava kod tjelesnog ili duševnog umora. Matičnjak pobuđuje apetit, pogotovu kod rekonvalescenata nakon duže bolesti.

Preporučuje se kod histerije, hipohondrije, menstruacijskih smetnji, grčeva, kod nadutosti, grčeva u crijevima, proljeva i želučanih teškoća, te povraćanja na nervnoj podlozi, kod određenih oblika astme, kroničnog bronhijalnog katara, svih depresivnih stanja i onih pojava čiji su uzroci nervna slabost ili premorenost. Matičnjak je cijenjeno sredstvo u liječenju migrene, zubobolje, glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica.

Kod teške nesanice veoma je preporučljivo uzimanje melisa-špirita ili melisa-ekstrakta, koji se nabavlja u ljekarni i to oko 20 kapi razrijeđeno s malo vode prije spavanja. Kod neuroznih srčanih smetnji, neuroznog lupanja srca i stezanja u području srca, ipak je bezuvjetno potrebno zatražiti liječnički savjet jer, iako matičnjak donosi osjetno olakšanje i stišava bolove, ipak tim srčanim teškoćama može biti uzrok organsko oboljenje pa je potreban temeljiti liječnički pregled i liječnička kontrola.

Melisa-špirit je izvanredno sredstvo za masažu kod reume i obloge kod nagnječenja tkiva (kontuzija), kod oteklina, čireva, uboda insekata, izljeva krvi, upale živaca i mastitisa kod dojilja.

Dobro je uzimati u dozama matičnjakovu tinkturu ili rakiju u šećeru 8 puta dnevno, tj. svaka 2 sata, po 12-15 kapi, ili 3-4 puta dnevno 20-30 kapi. Djeci se daje polovicu doze za odrasle.

Recept sa rakijom od matičnjaka

Matičnjakova rakija (macerat) priprema se tako da se u litrenu bocu do jedne trećine stavi uvenula lišće matičnjaka (cca 100 g svježeg ili 30 g suhog lišća), a do vrha se nalije 40-50postotna rakija ili konjak. Boca se dobro začepi i ostavi da macerira 6-8 tjedana, zatim procijedi, odvoji bilje i filtrira.

Recept za pripremu ulja od matičnjaka


Ulje od matičnjaka priprema se na isti način, samo se umjesto alkohola nalije maslinovo ulje (cca 100 g svježeg matičnjaka na l litru ulja), boca se ne začepi čvrsto, nego samo komadićem vate, i ostavi se da stoji na toplom 4-6 tjedana. To ulje služi za masažu protiv reume i uzetosti udova.

Matičnjak i vino

U litri bijelog vina 10 min se kuha 32 g lišća matičnjaka (suhog) sa 4 velike žlice meda (koji se dodaje u rashlađeno vino) pa se zatim procijedi. Taj se pripravak uzima svaki sat po l velika žlica (0,2 dl). Time se otklanja lupanje srca, melankolija, histerija, trzanje i slabost srca živčanoga podrijetla, nesvjestica, strah, grčenje živaca i zujanje u ušima.

Još jedan ljekoviti recept od matičnjaka


Mješavina u jednakim težinskim količinama od po 33 g lišća matičnjaka, narančina i limunova usplođa (nezrelo voće) pripremi se za maceraciju. 100 g te mješavine stavi se macerirati u litru jake rakije ili starog vina, češće promiješa i nakon 8 dana se profiltrira. Radi jačanja probavnih organa pije se po 1 velika žlica (0,2 dl) pola sata prije jela.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi