NEVEN - Calendula officinalis

Ljekoviti dijelovi biljke: Cvijet nevena - Calendulae flos

Ljekovite i djelotvorne tvari: Utvrđeni su tragovi eteričnog ulja, smola, saponini, gorke tvari, guma, sluz koja sadrži dušik, bjelančevine, kalendulin, prozirna poput karotina žućkasta boja koja nabubri u vodi, topiva u alkoholu i octu, a netopiva u eteru. Nadalje su dokazani laurin, miristin, soli fosforne kiseline i ostale mineralne soli, te palmitinska, jabučna i salicilna kiselina.

Ljekovito djelovanje: Mnogi ljekoviti sastavni dijelovi koji su sadržani u nevenu stavljaju ga u položaj izvanredne ljekovite biljke, iako joj taj položaj do sada nije u cijelosti priznat. Po vanjskoj upotrebi nije neven samo sličan brđanki nego joj se približava i u pogledu njezinog ljekovitog djelovanja i to prije svega u primjeni kao biljka za rane. Neven čisti (čak ponešto nagriza), steže, pobuđuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva kod liječenja rana (granulaciono tkivo). Tinktura od nevena (jedna šaka nevena stavlja se močiti 5 do 6 tjedana u vinsku žestu ili jaku rakiju) razblažena kuhanom vodom, prikladna je za obloge rana, nagnječenja tkiva, podlijevanja krvi, nategnutih mišića i dr. Osim toga ti su oblozi od izvanrednog djelovanja kod gnojnih rana, gnojnih čireva, kod čireva uslijed proširenih vena, kod otvorenih rana nastalih dugotrajnim pritiskom, ležanjem te za liječenje oteklina. Prema nekima, neven se preporučuje kod zloćudnih čireva na prsima. Poput Kneippa koji se svojevremeno zalagao za neven kao prirodni lijek kod gnojnih i zloćudnih čireva, u najnovije vrijeme američki liječnici dokazali su jedinstvenu ljekovitost nevena upravo kod zloćudnih čireva.

Jednako je vrijedna kod svih nabrojenih bolesti i teškoća upotreba masti od nevena. Priprema te masti je vrlo jednostavna.

U narodnoj medicini je vrlo omiljena mast od nevena na osnovi maslaca. Njom se maže trbuh ako je bolan, masiraju bolesni zglobovi i mišići pa se tako brzo i bezbolno liječe sve rane.

Priprema masti od nevena

Maslac izmiješamo sa zgnječenim listovima nevena u težinskom omjeru 1:1 i malo ugrijemo da maslac postane tekuć. Listovi sjednu na dno, a ljekovite tvari ostanu u maslacu. Umjesto maslaca možemo upotrijebiti i svinjsku nesoljenu mast.

Mast jako brzo pomaže i kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina i rana od opekotina. Mast od nevena je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih oboljenja nogu.

Recept za tinkturu

Tinktura: Punu šaku cvjetova ostavimo u 1 litri rakije (45%) 14 dana na suncu ili na toplom mjestu (oko 20°C) da se macerira, a tada profiltriramo i odvojimo tinkturu.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi