OMAN - Inula Helenium

Ljekoviti dijelovi biljke: Korijen - Inulae radix

Ljekovito djelovanje: Uklanja zastoje u probavnom sustavu, i kao mast liječi puknuća mišića. Narodni liječnici srednjeg vijeka preporučivali su korijen omana protiv nadimanja, u liječenju plućnih bolesti te kao sredstvo za pospješenje iskašljavanja, za pospješenje izlučivanja mokraće i protiv šećerne bolesti. U srednjem vijeku omanovo vino (Vinum enulatum nazvano i Potio soneti Pauli) igralo je znatnu ulogu kao ljekoviti napitak te su ga tražili u velikim količinama kao univerzalno sredstvo protiv gotovo svih bolesti glave, pluća, želuca, a što više, i protiv kuge i svake vrsti zaraznih bolesti.

Ljekovite i djelotvorne tvari: U podzemnim dijelovima omana ima l do 3% eteričnog ulja u kojem je glavni sastojak helenin i do 44% inulina. Medu značajnije ljekovite tvari spadaju također alantolakton koji je kemijski prilično srodan santoninu, ljekovitom protiv glista, zatim gorke tvari i voćni šećer (fruktoza).

Recept za omanovo vino


40 g usitnjenog omanova korijena prelijte decilitrom jake komovice (prepečenice). Maceracija traje jedan dan. Zatim smjesu prelijte litrom bijelog suhog vina i macerirajte na suncu ili toplom mjestu 3¬4 dana. Vino procijedite i spremite u boce. Pije se 0,3 decilitra prije ručka. Osobito se preporučuje rekonvalescentima i tjelesno slabijim muškarcima, a Hipokrat ga je namijenio i ženama.

Recept za omanovu tinkturu


Decilitrom i pol prepečene komovice prelijemo usitnjenu smjesu biljaka: 5 g omanova korijena, 2 g pelina, 3 g kičice i 5 g narančine kore. Maceracija traje dva tjedna na toplom mjestu. Smjesa se tješti i procijedi preko vate. Tinktura se uzima triput dnevno po 15 kapi sa žlicom šećera.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi