ORAH - Juglans regia

Ljekoviti dijelovi biljke: Listovi se beru u mjesecu lipnju, brzo se osuše kako bi i nakon sušenja zadržali zelenu boju i na taj način ostali djelotvorni, nezreli plodovi beru se u lipnju i srpnju mjesecu za proizvodnju orahove rakije (orahovice) koja služi za jačanje želuca, zreli plodovi imaju izrazito balzamičan miris i oštar, gorak i trpak okus. U suhom stanju miris se gubi.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Listovi oraha sadrže tanin, eterično ulje ugodna mirisa, gorke tvari, jedan alkaloid i druge tvari. Vanjsko usplođe obiluje solima, nadalje sadrži ulje, tanin, jabučnu, citronsku i oksalnu kiselinu, hidrojuglon, peroksidazu i emulzin.

Ljekovito djelovanje: U službenoj su upotrebi listovi oraha (Folia Juglandis) i osušeno zeleno usplođe ploda (Cortex Juglandis fructuš). Čaj od listova oraha primjenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi. Za vanjsku uporabu čaj od listova oraha koristi se za jačanje kao: kupelj, oblozi ili za ispiranje kod skrofuloze, otečenih žlijezdi, rahitičnog oboljenja kostiju, krvarenja zuba, očnog katara, oboljenja zubnog mesa i kod stanja opće slabosti. Vrlo dobri rezultati pokazuju se kod bubuljica, krasta na glavi, lišaja na bradi, mliječnih krastica, gnojnih osipa te kod prekomjernog znojenja nogu i bijelog cvijeta.

Recept

Protiv šećerne bolesti i žutice uzima se 5 velikih žlica usitnjenih i osušenih listova koji se stavljaju močiti tijekom 24 sata u l litru bijelog vina. Nakon što je procijeđeno, pije se po 1 mala čašica macerata ujutro natašte i uvečer prije spavanja.

Rakija orahovica se koristi kao univerzalno sredstvo za sve vrste želučanih teškoća. Recept za pripremu orahovice (orahove rakije iz zelenih plodova).

Zeleni se orasi uberu krajem lipnja ili najkasnije početkom srpnja, operu hladnom vodom, osuše, narežu na tanke ploške i stave u bocu. Tome se doda đumbira, klinčića ili cimeta i sve se prelije lozovačom (45-50%). U l litru rakije stavlja se 20 do 25 nezrelih oraha, te po 1/2 g đumbira i cimeta kao i 1 g klinčića. Boca se dobro začepi i kroz mjesec dana ostavi na suncu ili u blizini peći. Zatim se boca otvori i doda 2,5 dl šećerne vode. Šećerna voda se priprema iz zasićene šećerne otopine koja se jednom prokuha i ohladi. Tek nakon toga smije se uliti u raniji pripravak. Sada se ponovo rakija ostavi dobro začepljena na suncu daljnjih 3 do 4 tjedna, nakon čega se konačno procijedi. Orahovica je djelotvornija i ukusnija što dulje odleži.

Recept za masiranje vlasišta glave


Priprema se smjesa 200 g prosušenih zelenih oraha, koji se preliju s 0,5 litre crnog vina i 0,5 litre maslinova ulja. Smjesa je odlično sredstvo za jačanje kose i protiv nastajanja peruti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi