PETOPRSTA - Potentilla tormentilla

Ljekoviti dijelovi biljke: Tormentillae rhizoma

Ljekovite i djelotvorne tvari: Podanak petoprste sadrži prije svega taninsku kiselinu, djelomično tormetilsko crvenilo, glikozid tormentilin, eterično ulje, elagnu kiselinu, kinovu kiselinu, gumu, škrob, smolu i kalcij ev oksalat.

Ljekovita svojstva i primjena: Petoprsta ima i vanjsku i unutarnju primjenu. Služi za grgljanje ili ispiranje upaljene usne šupljine i ždrijela, upale desni i sluznica općenito. Naročito je djelotvorno grgljanje kod upale krajnika. Uvarak od petoprste koristi se i kao djelomična kupelj ili oblog kod ozeblina i rana koje teško zacjeljuju, kod hemoroida i opekotina. Unutarnju primjenu petoprsta ima kod želučanih i crijevnih smetnji, naročito kod nadimanja i proljeva.

Ponegdje se primjenjuje protiv proljeva, nadimanja (pomiješana s metvicom, 1:1) i želučanih tegoba. Narodna medicina cijeni je i kao sredstvo protiv ozeblina. Umjesto čaja koristi se i u prahu; u crvenom vinu uzima se tri do pet puta dnevno (po jedna čajna žličica).

Recept za tinkturu

Za tinkturu namačemo (maceriramo) 100 g petoprste u l litri rakije) u toku 4-6 tjedana, svaki dan protresemo. Po završetku maceriranja procijedimo u staklenku i uzimamo gotovi pripravak po potrebi 10-12 kapi na dan.

Recept za obloge

Šaka izrezanog korijena (cca 30 grama) prokuha se u jednoj litri razrijeđenog vinskog octa (3-5%) i pusti da odstoji 5 do 10 minuta. Od toga se pripremaju topli oblozi koji liječe ekceme, ospice, tvrde otekline, kraste i čireve.

I tinktura od petoprste koristi se u vanjskoj i unutarnjoj primjeni. Kod proljeva uzima se u jednokratnoj primjeni od 50 kapljica. Za grgljanje ili djelomične kupelji uzimamo 2 čajne žlice tinkture na 5 dl vode.

Poseban savjet: Kod upale grla ili krajnika nije dobro odmah uzimati neke jake lijekove, npr. antibiotike ili sulfonamide. Za takve bolesti postoje dobri ljekoviti čajevi. Preporučuje se za grgljanje i petoprsta, pomiješana s kaduljom i kamilicom, ili treba grgljati sa svakim od tih čajeva naizmjenično. Sve tri biljke imaju vlastito ljekovito djelovanje, a međusobno se dobro nadopunjuju. Tegobe brzo nestaju, što se i može očekivati, a organizam razvija i vlastite obrambene snage, što nije slučaj kod primjene ranije spomenutih jakih lijekova.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi