PIRIKA - Agropyrum repens

Ljekovite i djelotvorne tvari: Podanak pirike (Rhizoma Graminis) u službenoj je upotrebi i sadrži vrijedne ljekovite učinke. Različita ljekovita djelovanja počivaju s jedne strane na visokom sadržaju ugljikohidrata, posebno na jednom ugljikohidratu sličnom inulinu, na triticinu, saponinima i sluznatim tvarima, te s druge strane na visokom sadržaju kalijevih soli, kremičnoj kiselini i željezu. Na kraju treba navesti kao i značajne količine vitamina A i B i organske kiseline, kao npr. jabučna kiselina i druge.

Ljekovito djelovanje: Podanak pirike izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi te bi ga trebalo uzimati svake godine u proljeće kao čaj za čišćenje krvi.

Djelotvorna je upotreba svježe istiještenog soka iz podanka pirike i to kod onih pojava bolesti koje počivaju na pomanjkanju mineralnih soli i vitamina, pa tako kod skrofuloznih pojava, otečenih žlijezda, kod rahitisa, bljedoće, slabokrvnosti, smetnji u izmjeni tvari, sklonosti gnojnim upalama, kod suhih i vlažnih ekcema i dr.

Podanak pirike upotrebljava se kao čaj ili svježe istisnuti sok kod reumatizma i gihta, bolesti mjehura: katara mokraćnog mjehura, bolesnog zadržavanja mokraće, kod povišenog kolesterola, stvaranja kamenca u mokraćnim organima, zatim kod bolesti žuči, jetre, slezene, žutice te katara želuca i crijeva.

Podanak pirike je, radi visokog sadržaja kremičke kiseline, izvrsno sredstvo za pluća, pa se čak i tuberkulozna oboljenja pluća mogu liječiti duljom i redovnom čajnom kurom.

Primjena u pučkoj medicini

Pomiješa se 4 šake usitnjenog podanka u 2 litre bijelog vina i kratko se prokuha. Nakon što je uvarak pola sata odstajao, procijedi se. Podanak se također dobro istiješti, a procijeđeni uvarak napuni u boce.

Ovaj kućni lijek preporuča se kod teškoća s mokrenjem, žutice, teškoća žuči ili jetrom, bolova u bubrezima i kod svih vrsta kamenca.

Dnevno se piju 2-3 male čašice, ali samo onda kad bolesnik nema povišenu tjelesnu temperaturu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi