ROSOPAS OBIČNI - Chelidonium majus

Ljekoviti dijelovi biljke: Bere se biljka u cvatu (Chelidonii herbo) u svibnju i lipnju, dok se korijen (Chelidonii radix) iskapa prije cvatnje u ožujku i travnju. Ubrana biljka se mora vrlo brzo osušiti u hladu, a očišćeni korijen se suši na zračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari


Sigurno obilježje za rosopas je njegov sok koji kod trganja izlazi iz biljke i neposredno nakon toga trganja oboji prste crvenkasto. U tom mliječnom soku utvrđen je čitav niz alkaloida koji prema novijim rezultatima istraživanja imaju određenu sličnost s alkaloidima opijuma.

Smatra se da je donekle otrovan alkaloid heleritrin i žuta smola, dok naprotiv alkaloid helidonin nije ocijenjen kao otrovan. Nadalje su utvrđene sljedeće djelotvorne tvari: protopin (fumarin) sangvinarin, helidoksantin (berberin), helidonska, helidoninska, limunska i jabučna kiselina, nadalje, sparcein i eterično ulje. Od soli se nalazi kalcijev i amonijev magnezij fosfat. U posljednje vrijeme dokazano je do sada sporno postojanje jantarne kiseline.

Ljekovito djelovanje: Rosopas je bila nekoć glasovita ljekovita biljka kojoj je čak pripisivana ljekovitost protiv raka i tuberkuloze kože (lupus). Povoljno djeluje na želudac, žuč, jetru, umiruje grčeve kod pojave svih astmatičkih bolesti.

Rosopas pomaže i kod vodene bolesti, a liječi i uslijed žutice nastale bolove u očima, kao i žutu obojenost očiju.

Recept

30 g biljke rosopasa zajedno s korijenom, namoči se 1-2 sata u 5 dl bijelog vina, zatim se istiješti i sve dobro promiješa. Ovako priređeni napitak s uspjehom se uzima protiv vodene bolesti i za pospješenje znojenja, a pije se polagano u gutljajima. Veoma je ljekovita tinktura od rosopasa koja se priprema na način da se šaka sitno izrezane biljke u cvatu i korijena stavi močiti tijekom 8 dana u 5 dl jake rakije. Od toga se uzima 3 puta dnevno po 5 kapi kod gihta, reumatizma, hemoroida, i kod raka na želucu. Zbog prisutnosti alkaloida doza se ne smije povećavati. Izvana: tinktura rosopasa odlično je sredstvo protiv bradavica. Mazati bradavice 2-3 puta dnevno, više tjedana ili mjeseci.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi