RUDBEKIJA - Echinacea angustifolia

Ljekoviti dijelovi biljke: Cijela biljka ili samo korijen

Ljekarnički naziv: Rudbekija - Echinaceae, korijen rudbekije - Echinaceae radix

Ljekovite i djelotvorne tvari: Ehinacin, eterično ulje, smole, gorke tvari, fitosterini, škrob, šećer i baktericidni glikozid ehinakozid.

Ljekovita svojstva i primjena: O primjeni te biljke u ljekovite svrhe doznali smo od sjevernoameričkih Indijanaca. Oni upotrebljavaju korijen i listove za liječenje najraznovrsnijih rana. Takva primjena je znanstveno istražena. Od 1950, godine poznato je da rudbekija sadrži glikozide, koji djeluju antibakterijski. Osim toga, takvo djelovanje podupiru neke tvari koje kao nespecifična nadražujuća sredstva pojačavaju obrambene snage i time smanjuju mogućnost infekcije. Iz navedenih su razloga pripravci od rudbekije vrlo cijenjeni. Naime, jednako je važno jačati otpornost organizma kao i, na primjer, sulfonamidima ili antibioticima suzbijati uzročnike bolesti. Vjerojatno je da se te ljekovite tvari sušenjem gube, pa čaj od rudbekije nije dosta ljekovit, te se za unutarnju primjenu najčešće uzimaju kapljice (tinktura) a za vanjsku masti. Kapljice se koriste prvenstveno protiv zaraznih bolesti i kao potpora u kemoterapiji, protiv lakših infekcija, za sprečavanje gripe, kod sklonosti na prehlade i kao dodatno sredstvo u liječenju raznih kožnih bolesti, npr. protiv ljuštenja i prhutanja kože (»lišaj«). Masti, priređene od rudbekije, uspješno liječe rane.

Rudbekija u narodnoj medicini: Naša narodna medicina ne poznaje tu biljku, a u narodu je poznata samo kao ukrasna. Općenito, ukrasne biljke narod rijetko upotrebljava u ljekovite svrhe. Američki Indijanci obilno upotrebljavaju rudbekiju i to vrlo uspješno.

Preporuča se da rudbekija ude u sastav rakija sa složenim kombinacijama ostalih biljaka u malim količinama.

U prodaji u ljekarnama rudbekija se nalazi u obliku tinkture (kapljice) koja sadrži 20% alkohola i određenu količinu biljnog ekstrakta.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi