RUTA - Ruta graveolens

Ljekovite i djelotvorne tvari: Eterično ulje, malo tanina, kumarinski derivati, alkaloidi i flavonski glikozid rutin.

Ljekovita svojstva i primjena: Ruta ima čitav niz dobrih svojstava, ali je njeno eterično ulje otrovno, pa je treba oprezno upotrebljavati. Količine koje ćemo navesti ne smiju se prekoračiti. Čaj upotrebljavamo kao blago sredstvo za umirenje, i to posebno prije spavanja, za smirivanje grčeva i izlučivanje vode.

Tu su ljekovitu biljku upotrebljavali (i još danas je upotrebljavamo) protiv pomanjkanja teka, vrtoglavice, lupanja srca, navale krvi u glavu, menstruacijskih tegoba, živčanih bolesti, teškog disanja, želučanih tegoba, uganuća, iščašenja, oteklina od tupih udaraca, jakog nadražaja na mokrenje, vodene bolesti, reume, gihta i kožnih osipa.

Popratne pojave: Uzimanjem prevelikih količina rute nastaju želučane i crijevne smetnje, oticanje jezika i jako slinjenje. Osobe s osjetljivom kožom mogu već kod sabiranja ruta dobiti svrbež i upalu kože s mjehurima. Nije prikladna za trudnice. Bradavice će nestati navlažimo li ih rutinim sokom u nekoliko navrata. Nagluhost ćemo izliječiti parom od listova, koju ćemo lijevkom usmjeriti u slušnu cijev; to činimo pet dana. Listove kuhamo s octom. Šum u ušima, ako mu uzrok nije slabost srca, liječe kapi rutvičina ulja; mlačne ih kapamo u slušnu cijev. Pregršt rutinih listova kuhamo s malo svježega maslaca i procijedimo kroz platnenu krpu u staklenku te upotrebljavamo po potrebi. Čaj od rute otjerat će gliste i druge crijevne nametnike. Piti ga smijemo samo na gutljaje. Razblažimo ga dodatkom kičice, borovnice, kadulje i drugih biljaka korisnih za crijeva i želudac (anis, kopriva, laneno sjeme, mažuran, metvica, matičnjak, maslačak, stolisnik, kupina, dubčac, zlatnica). Pijemo samo topao čaj. Ruta će vrlo djelotvorno otjerati različitu gamad: muhe iz stana, moljce iz ormara, buhe iz postelja, a i stjenice. Mjestu na kojemu raste ne približavaju se ni zmije. Pomaže i kod bolne mjesečnice. Oprez! Trudnice neka ne koriste rutin čaj!

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi