Zdravac - Geranium macrorrhizum

Kako izgleda? Zdravac je zeljasta, niska i neupadljiva biljka sa uspravnom stabljikom i brojnim listovima raspoređenim na tankim, dugim peteljkama. Cvijet je crvenkasto-ljubičast i ima jak miris, a oblikom podsjeća na rodin kljun.


Gdje raste? Uspijeva na sjenovitim mjestima u brdskim i planinskim područjima, ali gaji se i kao baštenska vrsta.

Kada se bere? Od aprila do juna, u vrijeme cvjetanja, sakuplja se rizom koji se zatim suši na suncu.

Primjena: Zdravac se upotrebljava kao sredstvo za površinsko skupljanje tkiva, liječenje manjih oštećenja i zapaljenja kože i sluzokože, kao i protiv upala sluzokože organa za varenje. Ova biljka sadrži tanine, gorke spojeve i flavonoide i djeluje kao blagi antiseptik. Može se koristiti u slučaju dijareje i kao tečnost za ispiranje usta i grla. Destilacijom vodenom parom iz nadzemnog dijela biljke dobija se etarsko ulje prijatnog mirisa koje se koristi u kozmetici. Pomaže protiv nesanice, jer djeluje umirujuće na živčani sistem i ublažava nervozu srca. Čaj od ove biljke pozitivno djeluje na rad bubrega, jača imunitet, smanjuje simptome iscrpljenosti, a pomaže i u slučaju menstrualnih tegoba.

Čaj: 10 g osušenog zdravca preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i piti dvije šalice dnevno.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi