Hrana koja nas oslobađa lošeg kolesterola

Zanima li vas hrana koja utječe na snižavanje opasnog kolesterola u krvi? Povišene razine lošeg kolesterola povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara pa vam poznavanje najosnovnijih nutricionističkih spoznaja može spasiti život.


Lista namirnica koje popravljaju odnos lošeg i dobrog kolesterola u krvi

Zob - Jednostavno rješenje povišenog kolesterola može biti doručak koji uključuje zob. Opasni LDL kolesterol u samo šest tjedana može se smanjiti za 5,3 posto. Zob sadrži beta-glukan, sastojak koji apsorbira LDL, a tijelo ga zatim izbacuje.

Crveno vino - Čašicom do zdravlja, moglo bi se reći. Jedno istraživanje je pokazalo da vino od sorte grožđa Tempranillo značajno utječe na razinu kolesterola. Španjolski stručnjaci s Universidad Complutense de Madrid ustanovili su da se zbog umjerenog uživanja u crnom vinu opasni kolesterol smanjuje za 9%, a kod onih koji imaju izrazito visoke razine LDL-a i za 12%.

Orašasti plodovi - Želite li smanjiti razine kolesterola trebate hrskati orašaste plodove. Oni koji redovito pojedu šaku oraha dnevno, nakon mjesec dana imaju za 9.3 % niže razine LDL kolesterola. Dobri su i bademi.

Grašak i grah - Grašak i grah odlični su za srce. Znanstvenici na Arizona State University Polytechnic ustanovili su da ljui koji jedu pola šalice graha u juhi imaju do 8% manje razine kolesterola. Ključna stvar kod ovih namirnica je veća količina vlakana koja usporava apsorpciju kolesterola iz drugih namirnica.

Čaj - Osim što njegovi antioksidanti štite od raka, crni čaj snizuje lipide u krvi do 10 posto u samo tri tjedna. Bio je to zaključak veće studije koja je pokazala da čaj pomaže pri smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Detaljnije pročitajte na linku.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi