ŠTAVELJ — Rumex crispus

Porodica Polygonaceae — troskoti (poljsko zelje, konjski štavelj, štavalj, savije, šćavelj).


Višegodišnja je zeljasta biljka, koja naraste od 50 do 100 cm, sa jakom, slabije razgranatom stabljikom. Listovi su duguljasti, pri zemlji su veći i širi, a uz stabljiku uži i malo manji. Svi listovi su po ivici kovrčavo naborani. Cvjetovi su sitni, zelenkasti, mnogobrojni i nalaze se u brojnim klasastim cvastima pri vrhu i u gornjem dijelu stabljike. Cvjeta u junu i julu.

Rasprostranjen je u skoro cijeloj našoj zemlji i veoma je čest od nizina do oko 1500 m nadmorske visine. Raste po svježim i vlažnim mjestima, oko potoka, jarkova, na zapuštenim travnjacima, pašnjacima i njivama, često kao korov i u većoj količini.

Mladi listovi mogu da se upotrebljavaju za spravljanje čorbi, variva, pirea, za nadjeve i slično, i to u neograničenoj količini. Skupljaju se od ranog proljeća do kraja maja, prije nego što se razvije cvjetna stabljika. Često mogu da se koriste i naknadni listovi koji izbijaju krajem ljeta ili u jesen, naročito nakon košenja livade. Na mjestima na kojima se štavelj javlja u većoj količini, jedan čovjek može za jedan sat sakupi do 2 kg upotrebljivih listova.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi