Lipa - Tilia platyphyllos

Kako izgleda? Lipa je drvo čije stablo dostiže visin od 25 do 30 metara, sa bogatom krošnjom i tamno-zelenim, srcolikim listovima prekrivenim dlačicama. Cvjetovi su do polovine srasli sa pricvjetnim listom i prijatnog su mirisa, dok su plodovi nalik malim orasima.


Gdje raste? Raste po brdskim šumama, a prija joj plodna i duboka zemlja.

Kada se bere? Cvjetovi se sakupljaju čim otvore krunice, dok se listovi beru u maju i junu. Precvjetala lipa nema nikakvo ljekovito djelovanje.

Primena: Cvjetovi lipe od davnina važe za efikasan lijek protiv prehlade (pospješuje znojenje) i bolesti disajnih puteva, kroničnog kašlja i dijareje. Čaj se koristi i za otklanjanje umora i grčeva, blagotvorno djeluje u slučaju opekotina i rana, čisti krv od toksina, snižava krvni pritisak i odlična je prevencija angine pektoris, infarkta i upale vena. Listovi, kao i cvjetovi, sadrže obilje vitamina C, dok je sjeme lipe bogato masnim uljem sličnim maslinovom. Napomena: veća količina čaja od lipe može izazvati oštećenje srca.

Obloge za opekotine i rane: 100 g cvjetova lipe preliti litrom vrele vode i poklopiti. Ostaviti da odstoji tri sata, nakon toga procijediti i napraviti obloge.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi