Ljekoviti ginseng

Ginseng je jedno od najpoznatijih biljnih sredstava u svijetu. Točnije, u liječenju se koristi korijen biljke. Ginseng dolazi iz porodice Panax, a radi se o rodu kojemu pripada jedanaest vrsta ljekovitih biljaka.


Iako je u Europi najpoznatiji kineski ginseng, vrste ovog roda rastu u Koreji, Vijetnamu, Sibiru i Sjedinjenim Državama. Najpopularnije su tri vrsta ginsenga, a to su azijski ginseng, ili takozvani đavolski grm latinskog imena Panax ginseng, američki ginseng poznat kao Panax quinquefolius i sibirski ginseng sa latinskim imenom Panax senticocus - eleutero.

Korijen ginsenga se koristi jer stimulirajuće djeluje na organizam. Od davnine se ginseng upotrebljava u koncentriranom obliku kao ljekovito sredstvo ili u razrijeđenom obliku kao pripravak za čaj.

Kinezi su uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opće stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost, te djeluje preventivno protiv mnogih bolesti. Za vrijeme vijetnamskog rata ginseng su upotrebljavali mnogi borci Vietkonga, koristeći ga u liječenju ranjenika koji su stradali u eksplozijama.

U kasnim pedesetim prošlog stoljeća sovjetski znanstvenici dokazali su njegovo izrazito povoljno djelovanje na podizanje kondicije sportaša, te se u bivšem Sovjetskom savezu primjenjivao za postizanje vrhunskih rezultata. Ruski olimpijski tim svakodnevno koristi pripravke na bazi sibirskog ginsenga. Japanski istraživači utvrdili su da se uz uzimanje sibirskog ginsenga značajno poboljšavaju rezultati kod biciklista - za čak 23 posto u odnosu na sportaše koji ne uzimaju ginseng.

Ljekovita djelotvornost korijena ginsenga


Od tvari koje ginseng sadrži najpoznatije su ginsenozidi, peptidi, glikozidi i minerali u tragovima. Aktivni sastojci korijena ginsenga imaju niz povoljnih učinaka na organizam - od stimulacije imunološkog sustava do snižavanja razine šećera i lošeg kolesterola. Ginseng ima jako antistresno djelovanje, no za razliku od kofeina, ne uzrokuje takozvanu depresivnu fazu. Pretpostavlja se da takvo djelovanje ginsenga potječe od povećanja aktivnosti adrenokortikotropnog hormona (ACTH) u mozgu, ali bez uključenja adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda, koje ACTH inače aktivira. Ginseng se koristi za smanjenje povišenog kolesterola i normalizaciju krvnog tlaka.

Pomaže za smanjenje napetosti, anksioznosti i strahova, učinkovit je i kod nesanice. Ginseng unapređuje pamćenje te ubrzava shvaćanje i usvajanje novih znanja. Koristi se za veću snagu i izdržljivost, a vjeruje se da i ima pomlađujuće djelovanje na organizam. Ginseng uspješno djeluje na spolnu želju i spada u kategoriju prirodnih afrodizijaka.

U Černobilu je ginseng korišten za smanjenje štetnih posljedica radijacije. Nadalje, potvrđeno je da Rusi koriste sibirski ginseng kod primjene kemoterapije s vrlo dobrim učincima osobito kada se radi o oporavku koštane srži nakon transplantacije. U istraživanjima ova biljka je pokazala odlične rezultate u liječenju dijabetesa tipa 2, s 20% redukcijom glukoze u krvi nakon obroka bogatog šećerom.

Ovaj čudesni korijen povećava razinu energije, djeluje protiv kroničnog umora, smanjuje stres i nesanicu, jača imunitet, sprečava mnoge bolesti, smanjuje razinu šećera i lošeg kolesterola, poboljšava shvaćanje, pamćenje i koncentraciju, normalizira krvni tlak, djeluje kao prirodni afrodizijak te poboljšava snagu i izdržljivost.

Primjena ginsenga u narodnoj medicini


Ginsengu za sazrijevanje od sjemena do razvijene biljke treba pet do sedam godina, kada zadobiva slatki aromatični miris. Na jednoj stabljici razvija se nekoliko listova, sa zelenkasto bijelim cvjetovima, koji kasnije daju grozdaste plodove svjetlo crvenih bobica. Kao ljekoviti pripravak najviše se koristi korijen biljke. Najbolji je za upotrebu četiri do osam godina nakon sadnje.

Korijen ginsenga vadi se u jesen, suši se, usitnjuje i priprema u obliku praha, kapsula, tekućeg ekstrakta ili medom zaslađenih slatkiša. Mogu se koristiti i listovi ginsenga, no najčešće se pripravljaju i prodaju ekstrakti osušenog korijena ginsenga. Preporučena doza ginsenga je 2 čajne žlice tekuće tinkture 3 puta dnevno. U obliku praha uzima se 2-4 grama ginsenga dnevno.

Ne preporučuje se primjena ginsenga u trudnoći i tijekom laktacije. Ako imate visoki krvni tlak, prije korištenja ginsenga savjetujte se s vašim liječnikom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi