I debljina je bolest - Upoznajte ju!

Ako ne jedete, a primijetili ste da počinjete da se debljate, trebate biti svjesni da se vjerojatno radi o nekom poremećaju odnosno nekoj bolesti.


Organizmu je potrebna određena količina energije kako bi nadoknadio kalorije potrošene na svakodnevne aktivnosti. Kada trošite više nego što unosite hranom onda mršavite, ako je broj kalorija koje ste unijeli veći od potrošene energije, višak se taloži u obliku masnih naslaga i dolazi do povećanja tjelesne težine.

Ipak, neki poremećaji u organizmu i uz uravnoteženu ishranu, primjerenu spolu, starosti i načinu života, dovode do gojaznosti. O čemu je riječ u takvim slučajevima otkrio je nutricionist Živko Nedeljković, stručnim konsultantom u ordinaciji 'Eterna'.

Najčešće su to bolesti povezane s radom štitne žlijezde. Zahvaljujući proizvodnji nekih hormona među kojima su i T3 i T4, ova žlijezda može da drži pod kontrolom brojne kemijske reakcije u organizmu. Usporeni metabolizam i povećanje tjelesne težine često su povezani sa smanjenom proizvodnjom hormona štitne žlijezde ili upalom štitne žlijezde koja može biti izazvana virusom ili bakterijom.

S druge strane, brzo i iznenadno povećanje tjelesne težine može biti posljedica bolesti nekih žlijezda, poput nadbubrežnih ili spolnih.

Evo nekih detalja i o tome: Nadbubrežne žlijezde proizvode hormone važne za metabolizam, poput kortizola. One djeluju na nervni sistem koji kontrolira brojne aktivnosti drugih žlijezda, koje proizvode materije važne za apsorpciju masnoća, šećera i bjelančevina. Kada spolne žlijezde, testisi kod muškaraca i jajnici kod žena, proizvode previše hormona, dolazi do povećanja težine jer oni utiču na iskorištavanje hranljivih materija.

Određeni poremećaji mogu da izazovu i oticanje samo nekih dijelova tijela. Dolazi do zadržavanja veće količine tečnosti i umjesto da se ona izlučuje prirodnim putem iz organizma, zadržava se u organizmu, najčešće stopalima ili u trbuhu.

Neki lijekovi, kao što su kortizon koji se koristi za liječenje upala i alergijskih reakcija, zatim benzodiazepami, neuroleptici, neki antibiotici, ali i oralna sredstva za kontracepciju također mogu da dovedu do pojave viška kilograma.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi