Kava je korisna u umjerenim količinama

Prema starim pričama, jedan etiopski pastir je primijetio da su mu koze bile živahnije kada su sa lišćem brstile i zrna kave, pa ih je i sam oprobao. Tako, barem prema toj legendi, započinje priča o današnjem poznatom napitku.


Uzgoj kave je započelo na arapskom poluotoku oko 1100-te godine. Dr. Lenore Arab, sa medicinskog fakulteta Univerziteta države Kalifornije, u Los Angelesu kaže da se u 16. stoljeću na kavu gledalo sa podozrenjem od strane kršćanske vladajuće klase, tada predvođe papom Klementom osmim.

“Papa je zatražio da se upotreba kave osudi zbog toga što su je pili muslimani, pa su je smatrali đavolskim pićem. Međutim, pošto ju je jednom probao, papa je odlučio da je kava ipak dobro piće jer je mogla da održava monahe u budnom stanju tijekom dugih noćnih molitvi.” Zabrinutost da kava predstavlja zdravstveni rizik odavno je prisutna. Zahvaljujući kofeinu, kava je prirodni stimulans. Ako je pijete previše možete se osjećate napetim i nervoznim. Kava može da poveća krvni tlak, a kofein stvara blagu ovisnost. Međutim, prema jednom nedavno provedenom istraživanju, umjerena konzumacija kave, nekoliko šalica dnevno, može da bude od zdravstvene koristi i čak da smanji opasnost od nekih ozbiljnih bolesti.

Dr. Rob van Dam, sa Harvardskog univerziteta, izučavao je povezanost između kave, sa i bez kofeina, i šećerne bolesti.

“ U svijetu je sprovedeno oko 16 studija o povezanosti uzimanja kave sa dijabetesom tip dva. Pokazalo se da ljudi koji piju 4 do 5 šalica kave dnevno imaju manje šanse da obole od šećerne bolesti...”

Na Konferenciji za eksperimentalnu biologiju, nedavno održanoj u Washingtonu, Van Dam je rekao da istraživačima nije lako da razdvoje utjecaj kave od drugih faktora rizika, kao što su gojaznost, način ishrane i fizičke vježbe. Prije oko dvije decenije, jedna studija je navodno pronašla vezu između kave i raka pankreasa.

Međutim, stotine drugih studija pokazalo je da oni koji redovno piju kavu imaju manje šanse da obole od raznih vrsta raka, počevši od raka debelog crijeva. Ali, ima i drugih reagiranja. Doktor Lenora Arab kaže da neka istraživanja ukazuju da žene u drugom stanju koje piju kavu možda izlažu svoju nerođenu djecu riziku od dječje leukemije. Konzumacija kave bi također mogla da poveća opasnost od raka stomaka.

Stručnjaci preporučuju da u kavi, kao i mnogim drugim stvarima, treba uživati umjereno. Ako pijete više od jedne litre kave dnevno, možda ćete morati da odlučite da li vam to donosi veće uživanje ili veći rizik.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi