Stevija je odlična zamjena za šećer i druge umjetne zaslađivače

Ako ste jedan od onih koji ne vjeruju u podatke o sigurnosti aspartama i drugih zamjena za šećer, uskoro ćete moći da mršavite uz prirodnu zamjenu, a to je biljka porijeklom iz Paragvaja a zove se Stevija.


Umjetni zaslađivači došli su pod povećalo javnosti zato što ih veliki broj ljudi koristi ili iz zdravstvenih ili estetskih razloga. Kako upotreba zaslađivača traje već dugi niz godina, počelo se postavljati pitanje koliko je to sigurno iz zdravstvenih razloga.

Američka uprava za hranu i lijekove je nedavno odobrila upotrebu pet umjetnih zaslađivača, a to su saharin, acesulfam-kalij, D-tagatoza, sukraloza i aspartam, u koji se najviše sumnjalo. Ovaj posljednji najčešće se koristi u popularnim dijetalnim gaziranim pićima. Pripisivana su mu mnoga negativna djelovanja na ljudski organizam, od kroničnog umora, glavobolje, vrtoglavice, depresije, mučnine, bolova u stomaku, preko dijareje, duplog vida, slabosti, napada, gubitka pamćenja, osipa, problema sa spavanjem, do tumora mozga.

Prema riječima jednog od vodećih ljudi Američkog savjeta za nauku i zdravlje, aspartam ispoljava negativan utjecaj jedino na osobe koje pate od fenilketonurije, genski determiniranog poremećaja metabolizma amino-kiselina. Osim toga, nije ga dobro koristiti za kuhanje jer se pretvara u različite otrovne supstance.

Saharin je prvi sintetski umjetni zaslađivač, napravljen 1879. godine. Bio je u upotrebi tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, kao zamjena za tada deficitaran šećer. Sedamdesetih godina bio je zabranjen jer ga je jedna kanadska studija dovela u vezu sa pojavom nekih vrsta raka. Kasnije se ispostavilo da ne ispoljava nikakva toksična djelovanja na ljudski organizam.

No, ako ne želite da se mučite razmišljanjima da li su u pravu oni koji hvale ili oni koji kude umjetne zamijene za šećer, a ipak želite da 'čuvate liniju' i pri tom obožavate slatkiše, ili bolujete od šećerne bolesti, rješenje je na pomolu! Bioekološki centar iz Zrenjanina, je na tržište izbacio potpuno novi proizvod, prirodni zaslađivač steviju, poznatu i kao 'medeni list'.

Kako kaže direktorica financija tog centra Danijela Dimitrijević, prvi put u Jugoistočnoj Europi pojavit će se prah ove paragvajske biljke, pedesetak puta slađi od šećera. On će biti pakiran u ambalažu od sto miligrama, a moći će da se nabavi u apotekama, trgovinama, klubovima dijabetičara i pouzećem.

Kod upotrebe stevije bitno je pridržavati se uputa o potrebnim količinama, a važno je napomenuti i da visoke temperature ne škode njenoj slasti, pa može i da se kuha ili peče.

Stevija je, inače, zeljasta biljka, koja naraste do oko 30 centimetara, a koristi se njeno ukusno lišće osvježavajućeg ukusa. Ono sadrži glikoide (stevoiside, rebaudoside i dulkoside), kao i proteine, vlakna, ugljikohidrate, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, magnezij, cink, flavonoid rutin, vitamine A i C te druge vrijedne sastojke. Sve to čini je prirodnim dodatkom ishrani koji nudi mnoge koristi za zdravlje.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi