Spriječite gubitak koštane mase i osteoporozu

Nedavna istraživanja na ovu temu su pokazala da vitamin D i lijek protiv osteoporoze 'boniva' (ibandronat) mogu da spriječe gubitak koštane mase uzrokovan pretjeranim ispijanjem alkohola.


Prema riječima Dr. Fredericka V. koji je vodio istraživanje, članovi njegovog tima bili su u stanju da interveniraju i spriječe pojavu gubitka koštane mase, davanjem povećanih doza vitamina D, pogodnog prehrambenog aditiva, kao i bisfosfonata, poput lijeka 'boniva', koji se mogu dobiti na recept.

Dr. Frederick i njegove kolege su tijekom ispitivanja na miševima primijetili da velike količine alkohola, slične onima koje unose alkoholičari, dovode do znatnog smanjenja mineralne gustoće u kostima što smanjuje jačinu koštanog tkiva. Ovo istraživanje dovodi alkoholizam, po tko zna koji put, u negativan kontekst, što je još jedno upozorenje da se odreknete te pogubne navike.

Testiranje na miševima je pokazalo da, ako im se prije njihovog izlaganja alkoholu osiguraju određene doze vitamina D (2.500 međunarodnih jedinica dnevno), će to spriječiti gubitak koštane mase koji je izazvan alkoholom, te će se istovremeno znatno povećati mineralna gustoća golenjače i donjeg dijela kičme. Uz to je prethodno davanje jedne doze lijeka 'boniva' (120 mikrograma) također utjecalo na sprječavanje gubitka koštane mase koji je povezan uz konzumiranje alkohola.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi