Sok od koprive je dobar kao prirodni lijek za čišćenje krvi

Sok od koprive je također dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza u sebi sok se koristi i u liječenju anemije.


Sok od koprive piju i oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Također, vjeruje se da ovaj sok sprječava respiratorne i urinarne probleme, kao i gubitak kose.

Donosimo vam dva super recepta od koprive, jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom. Oba su jako efikasna u svojoj namjeni.

Jednostavna priprema ljekovitog soka od kopriva

Za sok od koprive potrebno vam je: 1 kg listova mlade koprive, 2,5 litre vode i šećer (500 grama na svakih 500 ml tečnosti).

Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Tijekom krčkanja, ako je potrebno dodajte vode. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti. Sirup koji ste dobili pretočite u staklene boce i dobro zatvorite. Ako želite, listovima koprive možete dodati i listove ribiza u omjeru 1:1.

Ljekoviti recept od koprive, meda i limuna

Za ovaj recept potrebno vam je: 400 grama svježih mladih listova koprive, sok od 6 većih limunova, 800 grama šećera, 5 žlica kvalitetnog livadskog meda i 1 litra filtrirane vode.

Za one koji zaziru od šećera postoji jedan trik: Ukoliko vam se ne sviđa ideja da koristite ovako mnogo šećera, možete ga zamijeniti medom, ali samo dio. Recimo da 300 grama šećera zamijenite sa 1 kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobiven sok ima kraći rok trajanja.

Koprive operite i isjeckajte. Nakon toga ulijte vodu u lonac i stavite šećer, recimo pola smeđeg, pola bijelog šećera. Sve stavite na šporet da kuha povremeno miješajući, a kada prokuha ostavite da krčka 5 minuta. Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je žlicom.

Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjurom i pritisnite težom čašom ili staklenkom. Sve ostavite tako 10 minuta da odstoji. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cijedite sok i odvojite koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup pretočite u sterilizirane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu.

Sok pravite tako što pomiješate jednu četvrtinu čaše sirupa sa tri četvrtine vode. Ovaj ljekoviti sirup može trajati 6 mjeseci.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi