Zdravlje mozga očuvajte uz pomoć povrća

Konzumiranje povrća pomoći će vam da budete snažni i zdravi. Još jedan pozitivan učinak povrća je taj da ono štiti i održava vaš mozak zdravim.


Naime, Američka akademija za neurologiju je u nedavnim istraživanjima došla do rezultata koji govore da je konzumiranje povrća dobro za vaš mozak. Istraživači su pratili navike u ishrani 3700 starijih ljudi u Chicagu, državi Illinois i ustanovili da su oni koji su jeli povrće tri puta na dan imali 40 posto usporeniji gubitak memorije. Naučnici kažu da konzumiranje tri do pet obroka povrća na dan vrijedi oko pet dodatnih godina života. Tamno zeleno povrće kao što je brokula i špinat označeno je kao najzdravije.

Skvoš, mrkva i patlidžan se smatraju također veoma dobrim povrćem za zdravlje mozga. Koliko puta ste čuli da je vježbanje najbolji način da ostanete u dobroj fizičkoj formi? Evo još jednog razloga da više nemate izgovor. Dakle, istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za medicinu nagovještava da su žene koje redovno vježbaju manje podložne prehladama.

115 žena koje ranije nisu vježbale učestvovalo je u studiji. Polovina od njih je zamoljena da se samo proteže 45 minuta na dan, bez dodatnih vježbi. Druga polovina vježbala je mnogo napornije tijekom istog vremenskog perioda. Mnoge od ovih u napornijoj kategoriji izabrale su da hodaju. Godinu dana kasnije, žene koje su se samo istezale imale su više šansi da se razbole od onih koje su hodale. Krajnji ishod i zaključak može biti taj da čak i umjereno vježbanje može da pomogne poboljšanju imunog sistema.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi