Anđelika – Ljekovita biljka

Anđelika je ljekovita biljka koju opisujemo kao dvogodišnju biljku iz porodice štitarki. Prilično je nalik kimu i anišu.


Anđelika dosegne visinu do 2 m. Stabljika je okrugla, uzdužno brazdasta, šuplja i plavičaste boje. Razgranjuje se samo na gornjim dijelovima. Listovi anđelike su veliki, dvostruko i trostruko razdijeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvijet je štitac sa zelenkastim i žućkasto-bijelim cvjetićima. Ogranci štica imaju kratke, čekinjaste zaštitne listiće. Korijen je smeđe do crvenkasto-smeđe boje. Miris korijena je jako aromatičan i ugodan, a ukus sladunjav, kasnije oštar i gorak. U nekim dijelovima naše zemlje raste srodna vrsta Angelica archangelica L, i jedna i druga su ljekovite osim što se A. Archangelica od A. Silvestris razlikuje po izrazitoj aromatičnosti i skoro kuglastim, 20-40 zrakastim štitovima. Naraste u visinu 2-3 m, a donji listovi su joj 60-90 cm dugački. Podanak je u A. silvestris puzav, dug oko 1 m., sa mnogo žila. Cvjetovi čine zelenkastožuto-bijele štitce. Aromatični, oštar ukus daje korijenu eterično ulje, kiseline valerijane i angelike, te jabučna kiselina. Miris i ukus angelice slični su mošusu ili vaniliji.

Stanište anđelike su planinska područja, uglavnom na visinama od 1500 do 2500 metara.

Cijela biljka je ljekovita, odnosno svi njezini dijelovi.

Čaj od listova anđelike grije želudac, čisti krv i mokraćni mjehur. U mješavini s drugim biljkama izlučuje otrovne i pokvarene sokove iz krvi, želuca i crijeva te otklanja trbobolju, nadimanje, dizenteriju, grčeve i otvorene i zatvorene šuljeve (hemoroide), sluz u prsima, bolesti grla, a isto tako, veoma je koristan u liječenju kožnih bolesti i osipa. Dobro djeluje na želudac jer pospješuje izlučivanje sokova za varenje i ostale funkcije. Želudac 'ojača', pa može bolje da primi i prerađuje hranu. Angelica prvenstveno povećava apetit, pa je i zbog toga, između ostalog, u sastavu mnogih želučanih čajeva.

Upotreba anđelike ovisi od toga šta želimo postići. Radi povećanja apetita uzima se 15 minuta prije jela, dakle, na prazan želudac. Ako se želi pospješiti varenje kada je želudac osjetljiv, uzima se nakon jela.

Ekstrakt sirove biljke djeluje izvrsno kod slabog varenja. Kapljice Angelike sa medom izvrsno pomažu kod začepljenosti bronhija i protiv kroničnog bronhitisa. Anđelika je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, koja do danas nije izgubila na vrijednosti. Naziv, anđeoski ili sveti korijen dobila je za vrijeme haranja kuge u Europi. Zahvaljujući korijenu anđelike, tom prilikom mnoštvo se ljudi spasilo od takozvane crne smrti.

Kao čaj se koristi korjenje, ali treba znati da je dugotrajno kuhanje bez djelovanja, jer ishlape eterična ulja.

Za upotrebu izvana koristi se alkoholni ekstrakt anđelike - kod išijasa i bolnih živaca, kao preparat za masiranje. Za takvo masiranje još je djelotvornije ulje od anđelike, naročito kod bolesnih mišića ili posjekotina.

Za jačanje probave, jetre, olakšavanje mokrenja, uklanjanje astmatičnih grčeva i nadutosti sprema se čaj: 1 velika žlica mješavine od jednakih dijelova anđelike, kičice (Erythraea centaurium), i pelina (Artemisia absinthium) prelije se sa 2,5 dl kipuće vode, poklopi i ostavi tako 5 minuta, procijedi. Pije se tijekom dana po 1 šoljica u gutljajima.

Recept za pripremanje likera od angelike – vespetro


Uzme se 60 g sjemena angelike mogu se upotrijebiti i sjeckani korjenčići, 8 g anisa ( Fructus anisi ), 8 g sjemena komorača ( Foeniculum officinale), 6 g sjemena korijandra ( Coriandrum sativum), ukupno 82 grama. Sve lagano zgnječiti i staviti u 200 g čistog alkohola. Osam dana kasnije uzeti još pola kg šećera ( najbolji je groždani), rastopiti ga u 1 – 1,5 l vode, pomiješati sa prijašnjim alkoholnim rastvorom i procijediti kroz čistu krpu ili vatu.

Protiv nadimanja i slabe probave nema ugodnijeg i boljeg lijeka. Napitak je zlatno-žućkaste boje, a kod pokvarenog ili prehlađenog želuca pomaže djelotvorno, bolje od kemijskih tableta, brže i bolje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi