Studija iz kanade pokazala istinu u vezi pušenja marihuane?

Prava istina o pušenju trave, ili još jedan senzacionalistički novinski naslov?


Naime, prema pisanju portala Jutarnji.hr, jedno veliko istraživanje pokazalo je da napušeni ljudi postižu bolji akademski uspjeh.

Iako je česta predrasuda prema kojoj konzumenti marihuane zabušavaju u školi, novo je istraživanje pokazalo da su pušači trave kudikamo uspješniji u akademskom smislu od, primjerice, pušača najobičnijih cigareta.

Kanadski su znanstvenici s uglednog Sveučilišta u Torontu u jednom od najopsežnijih istraživanja o ovoj temi zaključili da ljubitelji vesele droge u prosjeku dobivaju bolje ocjene od pušača cigareta.

'Kanabis se u prošlosti često vezivao uz problematična ponašanja, no taj se trend promijenio', kazao je Michael Chalton, stručnjak za epidemiologiju i javno zdravlje, zaposlen kao asistent na Sveučilištu u Torontu.

'Mladi konzumenti cigareta vjerojatno će postizati lošije rezultate u školi i upustit će se u socijalno devijantna ponašanja poput vandalizma, krađa ili fizičkih napada', dodaje Chalton, čije riječi prenosi Daily Mail.

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Journal of School Health, a stručnjaci su analizirali podatke koje je tijekom nekoliko desetljeća prikupljao Centar za ovisnosti i mentalno zdravlje u kanadskoj provinciji Ontario.

Znanstvenici su otkrili da je konzumiranje trave svoj vrhunac dosegnulo prije desetak godina, dok je proteklih godina njezino korištenje postalo normalno pa tinejdžeri sve češće smatraju da je trava manje štetna od cigareta.

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo i da 92 posto pušača cigareta istovremeno puši i travu, dok tek 25 posto pušača trave istovremeno puši i cigarete. Ti koji istovremeno puše i cigarete i travu vjerojatno neće imati dobar akademski uspjeh.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi