Buča ili bundeva

Bundevu poznajemo dosta ali je slabo koristimo s obzirom što nam sve nudi. Trebamo znati da je bundeva jako zdrava, a s obzirom da je i ukusna namirnica koja se često koristi u kuhinjama svijeta svakako se potrudite pronaći neke recepte od bundeve.


Mi smo jednom prilikom dali recept za gustu juhu od bundeve, ali je zanimljivih recepata od bundeve jako puno na internetu i lako se pronalaze.

Ako bi smo željeli ukratko opisati bundevu, onda bi smo kazali da je bundeva jednogodišnja zeljasta biljka, poznata u kulturama svih toplijih zemalja svijeta.

Suvremena nauka je dokazala niz korisnih sastojaka i u pulpi i u sjemenu bundeve pa se osjetno povećala i potražnja za ovom biljkom u svijetu.

Sjemenke bundeve se koriste za ublažavanje tegoba uvećane prostate, a njihovi pozitivni učinci na zdravlje su i naučno potvrđeni. Bundeva se danas ne uzgaja samo zbog svog raskošnog jestivog ploda koji može postići težinu i preko 10 kilograma, nego i zbog uljevitih sjemenki iz kojih se pravi lako probavljivo ulje, odnosno ulje od bučinih sjemenki.

Zanimljivo je i to da su zbog masovnosti sjetve i dobrog medenja bundeve jako važna paša za pčele. Cvatnja počinje u junu i traje sve do pojave do mrazeva. Glavnu pašu daju u julu i augustu. Bundeve cvate rano u zoru. Cvijet je otvoren do 10-11 sati, onda se potpuno zatvori. Svaki dan cvatu drugi cvjetovi. Bundeva sadrži u sebi masnog ulja, pektine, bjelančevine, šećere, karotena, manganove soli, vitamina C, fosforne kiseline, fitosterina i salicilne kiseline.

Žućkasto ili narančasto meso bundeve sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka. Pored manjih količina bjelančevina, ugljikohidrata i masti, tu je niz vitamina (karotina ili provitamina A, C i vitamina B grupe - B1, B2, B3, B6, zatim niacina, folne kiseline i drugih), kao i mineralnih sastojaka (kalija, fosfora, kalcija, željeza). A tu su i oligo i mikroelementi, pektini, celuloza i druga biljna vlakna. Što se tiče energetske vrijednosti, ona nije visoka: u 100 grama ploda ima samo oko 30 kalorija, tj. 126 kJ.

Sjeme bundeve, koje se također često koristi i u ishrani i u narodnoj medicini, ima oko dvadeset puta veću kalorijsku vrijednost od ploda, pošto sadrži više bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Ali, i tu se nalaze vitamini B1, B2 i niacin, zatim minerali (najviše ima fosfora i željeza), kao i niz drugih zaštitnih i ljekovitih sastojaka, od celuloze i pektina do fitosterina, fitina, salicilne kiseline i drugog.

Bundeva se može jesti pečena ili kuhana i spada u zdravu i ljekovitu hranu. Svakodnevna kura, koju čine svjež sok, kuhano ili pečeno bundevino meso, pokazalo se dobro u liječenju psorijaze. Koštice od bundeve, oguljene presne ili pečene odlično su sredstvo protiv crijevnih parazita. I pored izuzetnih svojstava bundeva je slabo zastupljena u domaćem jelovniku sto je prava šteta.

Ljekovito djelovanje: U narodnoj medicini se plod bundeve preporučuje kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi oboljelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike. Smatra se i da je odlična dijetalna hrana za gojazne osobe, dijabetičare (ako se tokom pripreme ne zaslađuje), kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog crijeva ili one koji pate od krvavih proljeva. Svima se preporučuje kuhana i pečena bundeva ili sveže ocijeđeni sok. U novije vrijeme otkriveno je da bundeva dobro djeluje i u slučaju psorijaze.

Sjeme bundeve je, također ljekovito i najčešće se preporučuje kao efikasno i neškodljivo sredstvo protiv dječjih glista i pantljičare. Mogu ga uzimati i djeca od dvije-tri godine, trudnice, dojilje i stariji, kao i oni sa bolesnom jetrom. Sjeme bundeve olakšava tegobe oboljelih od prostate koji treba da ga jedu svakodnevno. Posebno je pogodno sjeme bundeve golice, koje se kupuje u bio-radnjama i onim sa zdravom hranom. Ovo sjeme ne treba ljuštiti. A kada se ljušti sjeme obične bundeve, treba paziti da se pri tom ne ukloni i ona tanka, sivo-zelenkasta pokožica na sjemenu, pošto se u njoj nalazi najviše ljekovitih sastojaka. U svetu se proizvode i neki lijekovi za prostatu koji sadrže sjeme bundeve.

Bundeva skida bradavice

Pažljivo uzeti prašnike iz sredine cvijeta bundeve, malo zgnječiti i time trljati dvaput dnevno bradavicu.

Ponavljati dok bradavica ne otpadne.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi