Pazite na osvježivače zraka, oni mogu ugroziti vaša pluća

Mnogi od nas kupuju razne, ne tako jeftine, preparate za 'ugodne' mirise u prostoru gdje žive ili rade.


Ipak, trebate biti svjesni da neki, a usudimo se reći i gotovo svi, umjetni mirisi u većoj ili manjoj mjeri štete vašem zdravlju. Novo istraživanje pokazalo je da mnogi osvježivači zraka i sredstva za čišćenje mogu smanjiti funkciju pluća. Za to je odgovorna kemikalija poznata pod nazivom 1,4 diklorobenzen (1,4 DCB).

Najbolji način da bi se zaštitili jeste da izbjegavate proizvode koji sadrže tu kemikaliju, posebno u blizini djece koja pate od astme ili drugih problema dišnih putova. Onaj drugi korak ka rješenju ovog problema, koji je i mnogo učinkovitiji jeste da koristite prirodne mirisne proizvode.

Od ranije je poznato da osvježivači zraka sadrže kemikalije koje mogu izazvati tjeskobu, nervozu i glavobolje. Srećom, postoje i neškodljivi načini osvježavanja prostorija. Osim redovnog prozračivanja prostora, možete u sobu postaviti posudicu napunjenu sodom-bikarbonom koja će ukloniti neugodne mirise, a prema želji možete u nju dodati i nekoliko kapi eteričnih ulja. Odaberite sebi miris iz prirode.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi