Jogurt može pomoći u liječenju side?

Znamo svi što je reklama i koliki utjecaj ima na globalnu potrošačku politiku. U marketingu nimalo ne zaostaju niti američki proizvođači kiselog mlijeka, koji vole da reklamiraju zdravstvene dobrobiti svog proizvoda.


Međutim, ono što je nesvakidašnje u tome jeste činjenica da bi oni mogli da budu u pravu i to na iznenađujući način. Naime, naučnici sa Braun univerziteta u Sjedinjenim Državama, otkrili su da bi iz bakterija u kiselom mlijeku mogla se dobije supstanca koja pomaže u liječenju side (AIDS). Predvođeni profesorom Baratom Ramratnanom, oni su modificirali bakteriju kako bi iz nje dobili cijanovirinin, protein koji štiti organizam od infekcije mikroorganizmima, kao što su bakterije, virusi i gljivice.

Stručnjaci se nadaju da bi biološki modificirane bakterije iz kiselog mlijeka mogle da se koriste kao aktivni sastojak u pjeni ili kremi koji bi mogao da se upotrijebi prije seksualnog odnosa kao preventiva prenošenju virusa HIV. Jim Turpin je mikrobiolog u Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti, u okolini Vašingtona. «Jedna od glavnih prepreka je da uspijete da iz bakterija izvučete supstancu koja sprječava infekciju virusom HIV, a da bakterije i dalje ostanu aktivne».

Pošto bi se cijanovirinin dobivao iz bakterija, koje su izrazito podložne mutacijama, njegov utjecaj bi mogao da bude kratkoročan, u najboljem slučaju. Međutim, Turpin ističe da bi ta supstanca mogla da bude pomoć parovima kod kojih jedan partner ima HIV, a drugi ne, da imaju seksualne odnose. On također kaže da su ispitivanja na ljudima još uvijek daleko.

«To bi moglo da bude za pet, deset godina, ili da se nikada i ne desi, ali na osnovu naučnog promatranja, mi sada imamo potvrdu da možemo da dobijemo taj protein iz tih bakterija i to bi mogla da bude dobra strategija za prevenciju prenošenja virusa HIV».

Naučnici se nadaju da bi biološki modificirano kiselo mlijeko moglo da postane izvor jeftinijeg i efikasnijeg lijeka protiv side. Doktor Ramratnan se nada da će testiranje novog lijeka na životinjama početi ovog ljeta.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi