Zdravlje - Što valja a što ne?

Istine i zablude u vezi nekih poznatih namirnica, te stavu o nekim učincima na naše zdravlje.


Zaslađivač aspartam je škodljiv - Optuživan je da izaziva rak, manično-depresivnu psihozu, pa čak i multipla sklerozu. Detaljnija istraživanja otklonila su te optužbe.

Limun ubija bakterije i viruse - Limunov sok je kiselina i ne djeluje na sve bakterije i viruse. Na primjer, ne djeluje na one koji se uobičajeno nalaze u plodovima mora i one u biološkim tečnostima koji se prenose izmetom. Čak je i virus hepatitisa, koji se može prenijeti plodovima mora, vrlo otporan na sok limuna.

Ako se pije za vrijeme jela, voda deblja - Voda sama ne može da deblja, jer nema kalorija, a poznato je da samo kalorije debljaju. Pije li se voda tijekom jela, povećava se volumen pojedinih namirnica i prije se osjeti sitost. Pijenje, dakle, služi da bi se manje jelo, a uz to pomaže probavi i olakšava pokretljivost želuca. Dobro je ujutro na prazan želudac popiti vodu, dakle, 12 sati nakon posljednjeg obroka, tako će voda odmah proći kroz želudac i potaći probavu.

Redovno uzimanje purgativa djeluje antitoksično - Nekad je možda i bilo tako, u vrijeme kada su bakterijske infekcije crijeva bile česte pa su purgativi ubrzavali izbacivanje uzročnika iz tijela. Danas takvi drastični postupci nisu potrebni, crijevima više štete nego što koriste.

Liječenje biljem je prirodno i ne može škoditi - Prema kalifornijskom istraživanju, čak trećina od 260 biljnih preparata uvezenih iz Azije više šteti nego što koristi jer sadrže teške metale ili opasne supstance koje nisu navedene na etiketi. Nadalje, štetan učinak ima i istovremeno korištenje lijekova i biljnih preparata. Antidepresiv gospina trava, na primjer, umanjuje učinak liječenja protiv AIDS-a, infarkta, astme, kao i djelovanje kontracepcijskih pilula.

Hormoni u kontracepcijskim pilulama i hormonskom liječenju uzrokuju rak dojke i izazivaju "živčanost". Pogrešno. Estrogeni, hormoni koji se koriste u hormonskom liječenju ne mogu biti uzrok nastanka raka dojke. Oni mogu samo potaći nekontrolirano umnožavanje stanica ukoliko određeni oblik bolesti već postoji, a to je karcinom s pozitivnim receptorima na estrogene. Ovu terapiju ne smiju uzimati ni žene koje su takav oblik raka preboljele. Inače, estrogeni mogu biti jednako odgovorni za razvoj raka kao i zagađen zrak u okolini.

Zdrava djeca su uvijek bucmasta - Laž! Malo suvišnog masnog tkiva kod djece, recimo do pet posto više od idealne količine, neće izazvati nikakav problem. Ali, predebelo dijete, pogotovo ako su mu debeli i roditelji, spada u rizičnu grupu. Znači da ima sve preduvjete da bude debelo i kad odraste i obolijeva lakše od drugih.

Kava škodi srcu - Ne, ali srčanim bolesnicima može prouzrokovati neugodnosti. Umjerenim pijenjem ovog napitka smatra se količina od tri šalice dnevno. Iako zbog dvije šalice tijekom dana neugodnost ne bi trebalo da imaju ni oni koji imaju blage srčane smetnje, trebalo bi se posavjetovati s ljekarom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi