Pijte kavu umjesto gaziranih pića s kofeinom!

Žene koje piju gazirana pića sa kofeinom su u većoj opasnosti da dožive srčani ili moždani udar nego žene koje piju samo kavu. To su rezultati najnovije studije koji govore u prilog kavi, a objavljeni su u stručnom časopisu Američkog medicinskog udruženja.


To je svakako dobra vijest za žene koje piju kavu, jer kava, prema rezultatima ove studije, ne dovodi do povećanja krvnog tlaka.

Istraživanje je trajalo 12 godina i uključilo je 150 tisuća žena. Dr Volfgang Vinkelmajer i njegove kolege očekivali su da će rezultati pokazati da kava povećava opasnost od oboljenja povezanih sa visokim krvnim tlakom, no pokazalo se da kava ima preventivni efekt i da su žene koje piju kavu manje sklone visokom krvnom tlaku.

Dr. Vinkelmajer i njegovi suradnici su zaključili da žene koje piju šest, pa čak i više šalica kave dnevno, time ne povećavaju rizik od povišenog krvnog tlaka, ali da to nije slučaj sa ženama koje piju gazirana pića sa kofeinom.

'Otkrili smo da je konzumiranje gaziranih pića koja sadrže kafein povezano sa većim rizikom od povećanog krvnog tlaka.' Gazirana pića sa kofeinom su povećala rizik od povišenog krvnog tlaka za 44 posto kod starijih žena i za 28 posto kod mlađih žena. Ipak, Dr. Vinkelmajer kaže da su potrebna nova istraživanja da bi se otkrilo zašto gazirana pića sa kofeinom, kako se čini, povećavaju krvni tlak.

'Ne bih žurio sa zaključcima u ovom trenutku. Zaista smatram da su potrebna dodatna istraživanja da bi se ovi rezultati potvrdili'. Ipak, Dr. Vinkelmajer kaže da su njegovi nalazi u pogledu kafe sasvim jasni. Međutim, Američko udruženje proizvođača osvježavajućih pića, izdalo je saopćenje u kojem navodi da bi drugi faktori mogli da dovedu do povećanja krvnog tlaka, poput načina života, stresa i općeg stanja zdravlja, te da bi dodatne studije bile potrebne da bi se sagledao efekt tih faktora, u kombinaciji sa konzumiranjem gaziranih pića.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi