Iznenada prestanite pušiti

Iznenadna odluka o prestanku pušenja čak je dva do tri puta djelotvornija nego kada to planirate uraditi.


Mnogi pušači imaju želju da prestanu pušiti, no u većini slučajeva nedostaje im motivacije. Prema Robertu Westu, ključ uspjeha je da motivacija za prestankom postepeno raste, sve do jednog dana kada će se želja za ostavljanjem cigarete neočekivano javiti.

Ova saznanja se poprilično sukobljavaju sa ranijim, priznaje autor istraživanja West, te dodaje da svoje rezultate može potkrijepiti intervjuima sa 1900 pušača i bivših pušača iz Engleske.

Predlaže sistem 'kap koja prelije čašu' za prestanak pušenja. Ponavljajući izjave poput 'Pušenje je preskupo', 'Ne želim pušiti pred djecom', 'Narušavam zdravlje' i drugih, nesvjesno će doći do promjene razmišljanja. Dakle, prestanak pušenja nije samo fizički uvjetovan nego zahtijeva i psihološku transformaciju.

'Što me sprječava da prestanem?' i 'Ako su drugi mogli, mogu i ja' nove su vodilje na vašem putu ka nepušačkom cilju. U moru navodnih katalizatora nepušenja kojima smo danas preplavljeni, zapamtite da je ljudski mozak taj koji će na kraju odgovoriti na vječno pitanje: 'Pušiti ili prestati?'.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi