9 namirnica za Crohnovu bolest


Iako prehrana namijenjena osobama oboljelima od Crohnove bolesti treba biti prilagođena svakom pacijentu posebno, mi vam predstavljamo 9 laganih namirnica koje ne štete probavnom sustavu i ne izazivaju neugodne simptome.


Bademovo mlijeko

Brojne osobe s Crohnom ne podnose laktozu. Srećom, bademovo mlijeko predstavlja sjajnu alternativu mliječnim proizvodima životinjskog porijekla. Priprema se od mljevenih badema, a ovaj obogaćeni napitak može sadržavati jednaku količinu kalcija kao i klasično mlijeko. Osim toga, bademovo mlijeko sadrži i vitamine D i E, ali ne sadrži kolesterol ili zasićene masne kiseline. Također ima manje kalorija od kravljeg mlijeka.

Jaja

Mućkana, tvrdo ili mekano kuhana – bez obzira na koji ih način pripremate, jaja predstavljaju jeftin izvor lako probavljaju proteina. Stoga se pobrinite da se uvijek nađu u vašem frižideru.

Zobena kaša

Netopljiva vlakna koja se skrivaju u sirovom povrću, voću i orašastim plodovima - privlače vodu u debelo crijevo i na taj način mogu pojačati proljev kod osoba s upalnom bolesti crijeva. S druge strane, zobene pahuljice sadrže topiva vlakna koja upija vodu i sporije prolaze kroz probavni trakt. Skuhajte zobene pahuljice kako bi bile mekane – i eto vam odličnog doručka.

Povrtne juhe

Osobe s Crohnom, u većini slučajeva, izbjegavaju povrće jer ono sadrži netopljiva vlakna. Umjesto toga se odlučuju za ugljikohidrate koji ne sadrže hranjive tvari. No, stručnjaci tvrde kako pacijentima, čak i tijekom napadaja, može goditi pasirano povrće poput bundeve, butternut tikve, mrkve i peršina.

Losos

25% kalorija koje oboljeli unose u organizam bi trebalo potjecati iz proteina, Ovaj omjer predstavlja ključ za ozdravljenje. Nemasni proteini, kao što su morski plodovi, predstavljaju najbolji izbor. Riba je vrlo korisna, pogotovo ona bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa. Škampi i bijela riba su također hranjive i lako probavljive. Pripremite plodove mora na pari ili grilu. Pečenje na ulju je strogo zabranjeno!

Tropsko voće


Iako pacijenti s Crohnom vjeruju da moraju izbjegavati svo povrće, dobra je vijest da su tropski plodovi poput banana lako probavljivi. U tu se skupinu ubrajaju i mango te papaja. Ove voćke obiluju hranjivim nutrijentima. Tako papaja sadrži enzime papain koji pomaže organizmu probaviti proteine. Mekana voćka također obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem. Dobar izbor je i dinja.

Perad

Piletina i puretina su iznimno bogate proteinima. Ograničite se samo na bijelo meso, ako želite konzumirati bezmasne dijelove peradi. Ona je lagana i lako probavljiva što ju čini nezaobilaznim izvorom proteina za svaku osobu s upalnom bolesti crijeva.

Avokado
Mekan, gladak i prepun korisnih masti, vitamina B i E te kalija, - avokado bi se definitivno trebao naći na vašem meniju, ako imate Crohnovu bolest. Riječ je također o jednom od voćnih plodova koje sadrže topiva vlakna koja gode probavi.

Riža

Tradicionalni izbor za svakoga tko pati od želučanih teškoća. Iako bijela riža i drugi rafinirani ugljikohidrati možda nisu super hranjivi, oni su povoljni za crijeva. Samo pripazite da ovi jednostavni ugljikohidrati ne "istisnu" proteine i dobro kuhano povrće iz vaše prehrane.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi