Uz pomoć joge liječite migrenu

Kombinacija lakših joga poza, vježbi disanja i opuštanja može pomoći da se smanji učestalost i intenzitet napada migrene.


Već se odranije zna da joga vježbe i tehnika pravilnog disanja smiruju živčani sistem i ublažavaju razne vrste bolova, sve od kroničnog bola kičme, do bolova u zglobovima izazvanih artritisom, izvijestio je Reuters.

Da bi ustanovili da li su ove tehnike od pomoći i kod migrene, provedeno je istraživanje nad 72 odrasle osobe koje su patile od ove vrste glavobolje. Učesnici istraživanja su podijeljeni u dvije grupe, od kojih su jednoj davani savjeti kako da izbjegnu takozvane 'okidače' migrenoznog napada, da promijene ishranu i način života, dok je druga grupa upražnjavala lakše joga poze i vježbe disanja i relaksacije po jedan sat pet puta tjedno.

Nakon tri mjeseca kod osoba iz druge grupe napadi migrene su se prorijedili i postali lakši. Osim toga, znatno su se ublažili i simptomi anksioznosti i depresije. S druge strane, kod ispitanika iz prve grupe stanje je poslije tri mjeseca bilo isto ili čak gore nego na početku studije.

Ovo istraživanje pruža preliminarne dokaze da terapija jogom može da predstavlja efikasan način liječenja migrene, tvrde indijski stručnjaci, naglašavajući ipak da su na ovom polju potrebna šira i dugotrajnija proučavanja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi