Kako se liječi na istoku?

Istočnjačke civilizacije imaju najdužu tradiciju u upotrebi gljiva kako u kulinarstvu tako i u liječenju.


Prvi japanski zapis o tome datira još iz 199 godine prije nove ere i govori o japanskom caru Chuai-u i shiitake gljivama koje je dobio od jednog domorodačkog plemena. Godine 1936. u Tokyju je osnovan institut za istraživanje gljiva. Japan je, oslanjajući se sa jedne strane na višestoljetnu tradiciju, a uz pomoć modernih medicinskih tehnika istraživanja, doprinio mnogobrojnim korisnim otkrićima u ovoj oblasti.

Poznata je i misao osnivača ovog instituta ljekara Kisaku Morija da zapadna civilizacija nema lijekova koji su bili primjenjivani u praksi dvije i više tisuća godina kao što su to radili dalekoistočni narodi i da ni jedan zapadni lijek nije bio primjenjivan i ispitivan na tolikom broju ljudi kao što su bili preparati istočnjačke narodne medicine. I pored svega toga mikoterapija jako sporo krči put u suvremenoj medicini.

Dosadašnji princip liječenja modernog čovjeka je bio 'liječenje nakon oboljenja'. Od terapije se očekuje radikalno i brzo poboljšanje zdravstvenog stanja prije svega antibioticima i kirurškim zahvatima u najtežim slučajevima. Da li je poslije toga jedinka izliječena ili samo zaliječena zamjenjujući jedan poremećaj drugim i prinuđena da nakon toga prijeđe sa jednog uobičajenog na sasvim drugačiji način života?

Međutim u posljednje vrijeme raste svijest o preventivnom djelovanju na osobno zdravlje. Upravo na tom polju je djelovanje ljekovitih gljiva i najuočljivije. Ali na žalost ovakvi metodi su kod nas i dalje obavijeni nevjericom, anonimnošću i elementarnim nepoznavanjem.

Veliki je broj eksperimenata vršen u zadnjih 50 godina, posebno u Japanu, Koreji, Kini, Rusiji i Americi, kako bi se verificiralo iskustvo tradicionalne istočnjačke medicine. Rezultati istraživanja ukazuju na potvrdu svega navedenog i 'još ponečega više', a ilustracija za to može da bude i mnoštvo patenata koji su proizišli iz ovih istraživanja. Iako postoje primjeri da se ljekovitim gljivama dolazilo do izlječenja i najtežih i najkompliciranijih oblika bolesti treba ipak reći da je njihova prvobitna prednost u njihovom preventivnom djelovanju, efikasnom djelovanju pri blažim oblicima javljanja bolesti, olakšavanju tegoba kroničnim bolesnicima kao i ubrzavanju oporavka nakon medicinski saniranih urgentnih stanja.

Po svojoj prirodi, kao bića različita i od biljaka i od životinja, gljive treba da zauzmu posebno mjesto u strukturi ishrane, negdje između mesa i povrća.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi