Male promjene životnog stila imaju veliki utjecaj na zdravlje

Na nedavno održanom godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju, predstavljene su dvije studije koje pokazuju da bi ponovna pojava raka dojke i raka debelog crijeva možda mogla da se spriječi nekim bezazlenim promjenama u načinu života.


Studija Rouana Hlebovskog, onkologa iz istraživačkog instituta pri Medicinskom centru Harbor-UKLA u Los Angelesu, sugerira da recidiv raka dojke može da se spriječi smanjenim unosom masti. Hlebovski je sa svojim kolegama pratio zdravstveno stanje 2.437 žena, starih od 48 do 79 godina, koje su zbog ove bolesti bile operirane i zračene.

Prije nego što je isteklo godinu dana otkako je utvrđeno da boluju od raka, neke od njih su se, na nagovor istraživača, podvrgle niskomasnoj dijeti. One su u prosjeku dnevno unosile 33,3 grama masti, dok su se ostale žene držale standardne ishrane, odnosno prosječne količine od 51,3 grama. Kada je prošlo pet godina, Hlebovski i njegovi suradnici ustanovili su da je kod ispitanica koje su se pridržavale niskomasne dijete rizik od ponovnog obolijevanja od raka bio za 24% manji nego kod onih drugih.

Hlebovski kaže da je ova dijeta, na ogromno iznenađenje cijelog tima, najviše koristila ženama koje su bolovale od raka "nezavisnog od estrogena". Kod njih je rizik od recidiva bio za čitavih 42%manji nego kod žena koje su se hranile na standardan način. Eksperti iz Los Angelesa su vjerovali da će, utičući na nivo estrogena, dijeta biti najkorisnija za one učesnice u istraživanju koje su liječene od "estrogen-zavisnih tumora".

Autori druge studije, onkolozi iz bostonskog Dejna-Farber instituta za rak, pratili su što se zbiva sa 830 osoba koje su operisane i išle na kemoterapiju zbog raka debelog crijeva u trećem stadiju. Skoro devet posto ovih ljudi je, prema vlastitim riječima, svakodnevno pilo aspirin, a dnevna doza im se kretala od 81 do 325 miligrama.

Pošto je od kemoterapije prošlo oko dvije i po godine, bostonski stručnjaci su otkrili da je rizik da se bolest vrati bio za 55% manji kod muškaraca i žena koji su uzimali aspirin.

Kako je rečeno na spomenutom sastanku, američki naučnici će nastaviti sa ispitivanjima da bi provjerili rezultate ovih studija.

Ako vas zanima još na ovu temu, pročitajte naslov Dijeta kao lijek od raka dojke

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi