Što je medicinski kanabis ?


Medicinskim kanabisom se smatraju cvjetovi biljke Cannabis sativa, L. i njenih varijacija. Razlika između medicinskog kanabisa i marihuane (ganje, trave ili kako god vi to nazivali) je u tome što je medicinski kanabis uvijek jednak (isti). Medicinski kanabis je 100% prirodan (ekološki), pri njegovom uzgoju se ne koriste pesticidi, oslobođen je teških metala, potpuno sterilan (bez plijesni i truleži) i uvijek jednak.


Kanabis kao lijek

Puno se istraživalo može li se kanabis koristiti u medicinske svrhe. Najveći je problem u tome što ona ima jako puno sastojaka pa je teško jasno utvrditi koliko je korištenje efikasno i sigurno. Jaka znanstvena podloga nedostaje, ali istraživanja i iskustva navode određene blagodati kanabisa.
Na primjer, kanabis može smanjiti neželjena djelovanja kemoterapije. Lijekovi koji se koriste kod raka su među najjačima i često uzrokuju uzastopna povraćanja.
Kanabis ublažava ta negativna djelovanja i olakšava život bolesnicima, u mnogim slučajevima javljaju se i potpuna izlječenja.
Multipla skleroza druga je bolest kod koje ekstrakt kanabisa može biti koristan mada istraživanja to nisu potvrdila no mnoga svjedočanstva tvrde suprotno.
Popis bolesti na koje pozitivno djeluje kanabis temelji se uglavnom na tvrdnjama ali i raznim istraživanjima.

Te bolesti ili simptomi su sljedeći:

glavobolja i migrena
astma
prevencija srčanog i moždanog udara
Parkinsonova bolest
Alzheimerova bolest
alkoholizam
nesanica
impotencija
razne vrste karcinoma

Zašto medicinski kanabis a ne „trava“?

Za pacijente je vrlo bitno kada konzumiraju bilo kakav lijek da im taj lijek pomogne ili ublaži simptome bolesti. Iz toga razloga vrlo je važno za konzumenta da točno zna što uzima i na koji način. Medicinski kanabis danas dolazi u 4 oblika ovisno o zdravstvenom stanju pacijenta. To se može usporediti primjerice sa bilo kojom tabletom: kada kupite bilo koji lijek – očekujete da uvijek bude jednak, od higijenske ispravnosti, roka trajanja i što je najvažnije sastava. Kod medicinskog kanabisa ste 100% sigurni da je uvijek jednak – točno se zna što svaki cvijet sadrži te upravo zbog toga jer su oblici standardizirani možemo govoriti o lijeku koji je isključivo prirodni cvijet, a djelotvoran je.


Kemijski sastav medicinskog kanabisa

Medicinski kanabis sadrži oko 400 kemijskih sastojaka koje možemo koristiti u borbi protiv zloćudnih bolesti, za povećanje apetita, za spavanje… Najpoznatiji i najistraživaniji je Δ9-tetrahidrokanabinol (THC) koji je zaslužan za smanjenje mučnine pri kemoterapiji ili pak za otavarnje apetita. Taj spoj je također psihoaktivan što nam govori da treba paziti pri doziranju (iako se nije moguće predozirati), no upravo zbog toga danas su na tržištu postoje 4 potpuno standardizirana oblika sa različitim omjerima THCa. CBD (kanabidiol) je druga po redu proučavana kemijska komponenta koja je pak zaslužna za poništavanje psihoaktivnih svojstava THCa jer je kanabidiol antipsihotik.
Iz tog razloga vrlo je važno znati točno kakav je lijek pred nama (ako mu je porijeklo nepoznato) i naravno, o kakvom pacijentu se točno radi. Jer nekome tko je u permanentnoj psihozi se nikako ne preporuča davati varijetet s visokim postotkom THCa pošto je on psihoaktiv. Bez znanja i analiza ovo nije moguće primjeniti na pravi način. Ako se nabavlja ilegalan lijek potpomaže se narko milje i nikada niste sigurni ima li na njemu plijesni i truleži koja može naštetiti plućima, te što je najvažnije – kako će taj lijek djelovati na vas, a i zasigurno mu je cijena mnogo veća nego kada bi se nabavljao legalnim putem. Legalnost omogućuje rad u visokokvalitetnim uvjetima, s uvijek dostupnim analizama na visoko sofisticiranoj opremi, garancijom, visoko stručno osoblje i sve ostalo.

Kanabis diljem EU i malo šire:

AUSTRIJA
Moguće je na recept prepisati lijekove nabilone (Cesamet) i dronabinol koji se uvozi iz Njemačke (godišnje dva kg). U 60% slučajeva zdravstveno osiguranje pokriva troškove.

BELGIJA
Dopuštena je medicinska uporaba kanabisa u tretiranju glaukoma, spazama uzrokovanih multiplom sklerozom, AIDS-a i kroničnih bolova kad ne pomaže konvencionalna medicina. Posjedovanje do tri grama kanabisa tretira se kao blaži prekršaj.

FINSKA
Od 2006. uz posebne dozvole može se rabiti kanabis protiv bolova. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi najavilo je 2007. publiciranje vodiča o medicinskoj uporabi kanabisa.

FRANCUSKA
Nije dopušteno korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Do 2008. izdane su 74 dozvole za lijek Marinol (dronabinol) za tretiranje bolova, gubljenje apetita, mučninu i povraćanja, Tourretteov sindrom, distoniju i neurološke probleme.

IZRAEL
Ravnatelji psihijatrijskih ustanova izdaju potvrde o medicinskom korištenju kanabisa. Od 2009. godine 700 pacijenata dobilo je takvo dopuštenje.

ŠPANJOLSKA
Posjedovanje i uzgajanje kanabisa za osobnu uporabu je legalno, ali ne i preprodaja. Liječnici mogu prepisati lijek Cesamet (nabilone) i Marinol (dronabinol) protiv mučnine i povraćanja zbog kemoterapija, te Sativex kod različitih poremećaja.

ŠVEDSKA
Kanabis nije dopušten za medicinsku uporabu. Postoje iznimke kod lijekova Marinol i Sativex. Pacijenti koji koriste kanabis u medicinske svrhe kažnjavaju se kao i rekreativni konzumenti.

ŠVICARSKA
Dronabinol se rabi rijetko jer postoji samo jedna ljekarna koja ima dopuštenje da prodaje taj kanabinoid koji se uvozi iz Njemačke. Trenutačno ga koristi 30-ak pacijenata. Medicinska uporaba kanabisa je nezakonita, ali ju vlasti toleriraju ako nije namijenjena preprodaji. Od slijedeće godine dozvoljena je proizvodnja do 4 biljke po članu porodice.

NIZOZEMSKA
Kanabis je dopušten u medicinske svrhe. Trenutačno 500 pacijenata koristi ovaj lijek.

VELIKA BRITANIJA
Kanabis je ilegalan, ali kazne za posjedovanje manjih količina u medicinske svrhe doista su rijetke. Sativex može biti propisan kao neregistriran lijek za točno imenovana pacijenta. Kanabinoid nabilone je licenciran za tretiranje pacijenata na kemoterapiji zbog mučnina i povraćanja, ali je i u širokoj primjeni protiv bolova i spazama.

SAD
Medicinska uporaba kanabisa dopuštena je u ovim državama: Aljaska, Kalifornija, Colorado, Havaji, Maine, Maryland, Minnesota, Montana, New Jersey, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont i Washington.

HRVATSKA
Legalizacija kupnje medicinskog kanabisa u Hrvatskoj, upravo je u tijeku.
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi