Kako kivi usrećuje našu probavu

Kivi je prepun vitamina E, vrlo je zdrav za našu probavu, ali je i česti "krivac" za alergije, posebno kod male djece, pa pripazite malo sa davanjem manjoj djeci.


Ima mnogo blagodati u toj maloj, kiselkastoj voćkici a mi izdvajamo da ; poboljšava razgradnju proteina, jer otežana probava proteina može narušiti ravnotežu organizma jer su proteini esencijalni oblik aminokiselina, potrebni za sve tipove staničnih funkcija.
Još je opasnije to što neprobavljeni proteini vode do nakupljanja toksina u crijevima.
Toksini u crijevima mogu uzrokovati različite probleme, uključujući nadutost i vjetrove, debljanje, bol u donjem dijelu leđa, neugodne mirise i zadah. Smanjuje zatvor. Konzumiranje 2 kivija dnevno potiče i pojačava spontani rad crijeva kod većine ljudi, što su istraživanjem i potvrdili mnogi znanstvenici.
Nastupa olakšanje i smanjenje neugodnosti od zatvora. Također je i ubrzano pražnjenje crijeva.

Nadalje, pomaže osobama sa sindromom iritabilnog crijeva, to je česti  poremećaj gastrointestinalnog sustava. Karakteriziraju ga bol u trbuhu, proljev, konstipacija, izmjena proljeva i zatvora.

 Smanjuje rizik od raka crijeva, jer su znanstvena otkrića pokazala važnu povezanost između oksidativnog stresa i raka crijeva. Oksidativni stres događa se tijekom opskrbe stanica kisikom.
Stanice se pritom izlažu opasnosti od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ili uništiti stanice.
Kivi je bogat antioksidansima polifenolima koji, između ostalog, štite od slobodnih radikala.
Najviše antioksidanata nalazi se u koži kivija koja baš i nije najprimamljivija za konzumaciju, a sadrži najviše nutrijenata.
Koža se smije konzumirati jedino ako ste potpuno sigurni da ste nabavili kivi iz organskog uzgoja.

Pomaže uspostaviti ravnotežu crijevne flore .Kivi je novootkriveni izvor probiotika.
Probiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji hrane dobre bakterije u crijevima i tako pridonose uspostavljanju zdrave crijevne flore.
Znanstvenici su otkrili da je kivi učinkovitiji od poznatog prebiotika inulina u rastu važne dobre bakterije Lactobacillus rhamnosus.
Biljni fenoli u kiviju također su izvrsni za kontrolu loših bakterija jer sprečavaju njihov pretjerani rast.





Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi