Ljekoviti jaglac u proljeću


Proljetni umor koji se često javlja u ovo doba godine, kao posljedica jednolične zimske prehrane i manjka vitamina C , koje je najlakše odagnati proljetnim biljkama koje ovih dana obilno rastu.




Ljekovitost jaglaca se u davninama osobito  koristio kod paraliza koje su bile posljedica moždanog udara. Danas se koristi kao sredstvo za iskašljavanje i blagi sedativ koriste dvije vrste jaglaca.

Obični jaglac (Primula vulgaris) koji se prepoznaje po prizemnim listovima i cvjetnim stabljikama kod nas je mnogo češći, ali nešto slabijeg djelovanja od ljekovitog jaglaca ili jagorčike (Primula veris). Ova biljka sadrži čitav niz ljekovitih tvari, prije svega saponin koji djeluje na smekšavanje i rastvaranje sluzi.

Saponin je uglavnom sadržan u korijenu, ali su spojevi saponina sadržani i u zelenoj čaški cvijeta i u listovima, pa cvjetove treba brati zajedno s čaškom. Osim toga, zelena čaška sadrži vitamin C. Jaglac je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično važan jer liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj i gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime. Nadoknađuje u organizmu istrošeni vitamin C.

Jaglac se preporučuje kao lijek kod teških bronhalnih katara, kod upale pluća ili hripavca. Osim toga, korijen, a i cvjetovi jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje bolesti gihta i reumatizma.


Obični jaglac prvi je vjesnik proljeća. Mladi listovi izuzetno su bogati vitaminom C, a može ih se jesti na salatu, u juhama, miješanim varivima i vitaminskim čajevima. Iako nije osobito ukusno, pomaže protiv proljetnog umora.


Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi